Fiat je kultnemu mestnemu avtomobilu 500 namenil povsem električno prihodnost, zdaj pa je čas, da se z elektriko spoprijatelji tudi športna veja Abarth. Prvi popolnoma električni Abarth v zgodovini je povzel recept standardnega modela 500e in mu dodal nekaj ključnih športnih lastnosti.

Med njimi je najpomembnejša okrepitev spredaj nameščenega elektromotorja, ki z močjo 155 KM (117 KM v različici Fiat) in 235 Nm navora skrajša pospešek do stotice na sedem sekund. Zunanje oblikovne spremembe prinašajo agresivnejši sprednji odbijač, stranska pragova in zadnji difuzor ter lahka športna platišča. Kot kabriolet ima v streho iz blaga vgrajeno krilce, medtem ko ima običajna kombilimuzina zatemnjena zadnja stekla. Vsak Abarth 500e ima tudi novo različico logotipa škorpijona z električnim pridihom.

V notranjosti so ga opremili s trikrakim športnim volanom, športnima sedežema in usnjenim oblazinjenjem s kombinacijo alkanatre. Pred voznikom ostajajo 7-palčni digitalni merilniki, sredino armaturne plošče zastopa 10,25-palčni zaslon na dotik z novim prikazom podrobnejših podatkov o vožnji, seveda s poudarkom na športnosti. Abarth trdi, da najnovejša platforma modela 500, ki si je trenutno ne deli z nobeno od sestrskih znamk skupine Stellantis, ponuja širše koloteke, daljšo medosno razdaljo in boljšo porazdelitev teže kot pri starih modelih 500 z motorji na notranje izgorevanje. Zavoljo boljših pogojev in sunkovitejših pospeškov, je 500e s testno stezo Balocco opravil sekundo hitreje kot njegov predhodnik.




Abarth 500e bo imel na voljo tri načine vožnje. Turismo z močjo omejeno na 136 KM in 230 Nm je namenjen vsakodnevni vožnji. Program Scorpion Street izkoristi celoten potencial pogonskega sklopa in poveča rekuperacijo zavorne energije, idealno za urbano dirjanje. Scorpion Track odstavi regenerativno zaviranje in se osredotoča izključno pristno športno doživetje. Vodja Abartha, Olivier Francois je dejal, da so dolgo razpravljali o tem, kako bi v električnem avtomobilu poustvarili duh zvoka modela 500 s klasičnim motorjem. Odločili so se, da bo Abarth 500e opremljen z generatorjem zvoka, katerega digitalna sinteza spremlja delovanje in poustvari zvok Abarthovega bencinskega motorja. Na voljo bo kot alternativa standardni nastavitvi, ki vključuje brenk kitare ob zagonu.

Pod površjem Abartha 500e tiči enaka baterija kot pri Fiatovem sorodniku, s kapaciteto 42 kWh. Kako je bolj potraten elektromotor vplival na 300 kilometrov dosega ni znano, vendar potrjujejo, da bo opremljen z enako največjo močjo polnjenja 85 kW. Tako bo mogoče v petih minutah povrniti približno 40 kilometrov dometa, v nekaj več kot 30 minutah pa bo vozilo napolnjeno do 80 odstotkov.

Abarth 500e bo sprva na voljo z bogato opremo Scorpionissima, ki bo na voljo v prednaročilu prek kluba entuziastov. Ostali bodo lahko svojega električnega škorpijona naročili spomladi prihodnje leto. O cenah še ni govora, vendar pričakujemo začetek pri vsaj 40 tisočakih.