Evropski super- in hiperšportni avtomobili so večinoma italijanski, nemški, britanski, vendar se vsake toliko časa pridruži kakšna nepričakovana država. Spoznajte najhitrejši češki izvozni izdelek Praga Bohema iz dežele, kjer izhaja precej bolj senzibilna Škoda.

Dvosedežni cestni dirkalnik iz ogljikovih vlaken vsekakor ni cestna različica Praginega dirkalnika R1R. Medtem, ko se mora R1R zadovoljiti s predelanim Renaultovim motorjem s 365 konjskimi močmi, Bohema z motorjem iz Nissana GT-R zmore kar 700 KM in 725 Nm navora. Bojda so prvi in edini proizvajalec, ki je dobil dovoljenje za uporabo »Godzillinega« 3,8-litrskega bi-turbo V6 motorja, ki ga bodo pripravljali britanski specialisti Litchfield Motors. Glede na množično predelovanje GT-R motorjev, bomo kaj kmalu ugledali Boheme z veliko več kot 700 konjskimi močmi.

Razmišljali so tudi o alternativnih agregatih, med drugim o Audijevem pojočem 5,2-litrskem V10, vendar je zmagal kompaktnejši V6, saj je Pragi pomagal ohraniti nizko maso Boheme, namreč prototip tehta zgolj 982 kg, končni avtomobil bo menda še lažji. Prav tako še ni dokončno izmerjena Bohemina zmogljivost. Ocenjujejo, da bo pospešek do stotice trajal manj kot 2,3 sekunde, 200 km/h pa bo dosegljivih prej kot v osmih sekundah. Visoka končna hitrost ustvarjalcem ni bila pomembna, kajti bistvo takšnega stroja je čim hitrejše potovanje skozi zahtevne zavoje.




K tem bo izredno pripomoglo 900 kilogramov potiska k tlom, za kar je v večji meri zaslužna elegantna aerodinamična karoserija iz ogljikovih vlaken. Avtomobil je videti skoraj skrčen, kot da bi motor poskušal pobegniti skozi hladilne reže. Celotno oblikovanje je teko rekoč vodila optimizacija usmerjanja zračnih tokov, celo zunanji ogledali s svojo obliko hladen zrak pošiljata proti zračnih odprtinam. Na krovu ni aktivne aerodinamike, saj bi za zračno zavoro ali nastavljive lopute potrebovali težak hidravlični sistem, kar je v nasprotju s Praginim načelom zmanjševanja mase.

Odprtje vrat razkrije utesnjeno kabino z dvema sedežema, voznik sedi tik pred sovoznikom, zato je lahko kokpit ožji, sprednja površina avtomobila pa manjša. Na volanskem obroču so nameščeni vsi informacijski kazalniki, za klimatsko napravo skrbi stikalna plošča na strehi, sredino armaturne plošče zastopa zaslon na dotik, združljiv s storitvama Apple CarPlay in Android Auto. V notranjosti najdemo še stojalo za pijačo, električno upravljanje ogledal, ker gre za uporabna cestni dirkalnik, je na voljo tudi 100 litrov shranjevalnega prostora v dveh bočnih prtljažnikih pred vsakim zadnjim kolesom.

Celoten športnik se zdi zelo premišljeno in kakovostno izdelan, vendar tovrstni avtomobili za seboj potegnejo zajetno ceno, namreč za Bohemo bo potrebno rez upoštevanih davkov in dodatkov odšteti 1,28 milijona evrov. Poleg tega bo število primerkov omejeno na 88, z dobavo bodo pričeli naslednje leto.