Še pomnite ameriške TV serije Knight Rider oziroma Vitez za volanom iz 1980-ih, kjer sta osrednji vlogi pripadli Davidu Hasselhoffu in govorečemu športnemu vozilu Pontiac Trans-Am po imenu Kitt? Nepremagljivi dvojec se je uspešno boril proti zlobnežem, ki so prežali za praktično vsakim zavojem. Na aktualnem sejmu zabavne elektronike CES 2023 so Bavarci predstavili svojevrstno študijo BMW i Vision Dee, kjer se zadnja beseda nanaša na kratico Digital Emotional Experience – torej digitalno čustveno izkušnjo oziroma poglobljen odnos med vozilom in njegovim lastnikom.

Študija BMW i Vision Dee je futuristična srednje velika limuzina polna naprednih digitalnih rešitev, ki naj bi si jih obetali v prihodnjem desetletju. Slednje se upravlja glasovno, pri čemer gre za pravcati pogovor z vozilom in ne zgolj glasovnim usmerjanjem funkcij, kot smo to vajeni v sodobnejših vozilih in pri uporabi Amazonove Alexe recimo. Vozilo je tako nekakšen voznikov štirikolesni sopotnik, ki lahko poleg vsakodnevnega kramljanja zagotavlja še veliko več. Svojo karoserijsko barvo preko tehnologije E Ink spreminja v kar 32 barvnih odtenkov, pri čemer je opremljeno še s kupom svetlobnih učinkov za boljšo vidljivost v različnih vremenskih pogojih ali zgolj nevpadljivemu zlitju z okolico.




Kot izpostavljena bistvena značilnost študije je HUD projekcijski zaslon, ki se razteza preko celotnega vetrobranskega stekla. Vse voznikove informacije so tako preslikane v njegovo vidno polje in zlite skupaj s cestiščem v smislu navidezne resničnosti. Količina in podoba informacij, ki si jih želite videti, sta pričakovano prilagodljivi. Tehnologija je po besedah BMW-ja že dodobra razvita in preverjena, zato si jo lahko v BMW vozilih obetamo od leta 2025 naprej, ko bodo v asfalt zagrizli novi modeli pod oznako NEUE KLASSE.

Kaj vse omogoča študija BMW i Vision Dee je zajeto v zgornjem videu, mi pa ga zaenkrat jemljemo predvsem kot glasnika digitalnih rešitev, ki jih pripravljajo v bavarski prestolnici oziroma v BMW-jevih razvojnih centrih.