Po dolgem času je padla dobra barska debata. Avtomobili ponovno v glavni vlogi. Tokrat rabljeni. Mladenič, ki sedi zraven mene, je v fazi nakupa limuzine iz nemških vrst. Audi A4, BMW 3 ali Mercedes C. »Definitivno mora biti dizel in imeti čim več opreme. Po možnosti navigacijo, ksenon žaromete in grete sedeže. Poznaš kakšen primerek?«, me vpraša. V duhu tabornika vedno pripravljen pomagati, se odzovem in pričnem brskati po mobitelu.

Navdihujoče iskanje prekine znanec iz ozadja. »Pa veš kakšnega Audija A4 dobiš za 16.000 evrov. Noter ima vse. Res ni, da ni.« Hladno vprašam kaj vse to zajema. V odgovor dobim: » Ja, športne sedeže, velik ekran, klimo, pa še veliko stvari.« Ne najbolj prepričljiv odgovor me je spravil v dilemo. Ali sploh obstaja vozilo z vso opremo? Kako imenovati avtomobil, ki je bogato založen z opremo?

Posploševanje je v zadnjem času v porastu. In glede na to, da je v porastu tudi prodaja rabljenih avtomobilov, je zavajanje oglasov s krepkim napisom IMA VSO OPREMO, rahlo sporno. Mar ne?

Če se ozremo nazaj je Mercedes v začetku 90´let predstavil funkcijo samodejnega zapiranja vrat ter parkirne senzorje. Bohotenje s tehnologijo se je od takrat nadaljevalo vse do danes, ko novi razred S ponuja popisan fascikel dodatne opreme. Pri tem pa sem siguren, da obstaja še kakšna možnost zapolnitve seznama.

Torej, če ima vozilo usnjene sedeže, navigacijski sistem, senzor padavin, avtomatske luči, vzvratno kamero, še ne pomeni, da ima vso opremo. Do popolnosti mu manjkajo parkirni senzorji, strešno okno, zatemnjena stekla, masažni sedeži, head-up displaj in še in še. Dodatkov je teoretično možno neskončno mnogo.