Dober mesec nas loči od ”prometnega zimskega časa”, v katerem moramo s primerno zimsko obutvijo poskrbeti za naše jeklene konjičke. Nemški avtomobilski klub ADAC je z ostalimi evropskimi avto klubi, med katerimi je tudi slovenski AMZS, testiral 28 zimskih gum za sezono 2016/2017.

Pri testiranju se upošteva 18 kategorij ocenjevanja. Opravljajo obsežna testiranja zaviranja na mokrem, zasneženem in celo poledenelem cestišču, pa tudi testiranje obrabe gum in porabe goriva. Strokovnjaki gume preizkusijo še v praski na zasneženi cesti gorskega prelaza.

Dimenzija 185/65 R 15

V kategoriji s 15-palčnimi gumami so na testu preverili 15 gum, ki so morale imeti vsaj oznako C za oprijem na mokri cesti, testne vožnje pa so opravili z Renault Cliom. Goodyearova guma Ultragrip 9 in Michelinova guma alpin 4 sta dobili oceno zelo priporočljivo, saj sta obe bili prepričljivi v vseh preskusih. Goodyearova se je izkazala z najmanjšo porabo goriva, Michelinova pa z najmanjšo obrabo.

Zelo blizu obema sta bili tudi Nokianova guma WR D4 in Pirellijeva guma Cinturato Winter, ki pa sta prav zaradi slabših lastnostih v določenih pogojih izgubili najvišjo oceno. Na snegu so se vse gume dobro izkazale, med njimi še najbolje Uniroyalova in Vikingova.

gume-185-r15

Dimenzija 225/45 R 17

Preizkus 17-palčnih gum so opravili z avtomobilom Volkswagen Golf GTI. Med 13 preizkušenimi 17-palčnimi gumami je oceno zelo priporočljivo dobila le Dunlopova guma Winter Sport 5. Deset gum je dobilo oceno priporočljivo, a vsaka med njimi je imela tudi očitne slabosti in se zato ni mogla meriti z najbolje ocenjeno Dunlopovo gumo.

Na mokri cesti sta poleg zmagovalke najbolj prepričali Uniroyalova in Vredesteinova guma, na suhi cesti pa sta najboljšo oceno dobili Bridgestonova in Hankookova guma. Na snegu je bila najbolj prepričljiva Goodyearova guma.

Najmanj goriva je prav tako porabila Goodyearova guma, z najmanjšo obrabo pa se lahko pohvali BF Goodrichova guma.

gume-225-r17

Vir: ADAC, AMZS

Predpisi o zimski opremi

Starost gum

Test zimskih pnevmatik 2015