Ali je pri nakupu pnevmatike potrebno zahtevati »nove« in »sveže« produkte in ali moramo preverjati datum proizvodnje (tako imenovano DOT oznako) na pnevmatiki?

Vsi vozniki morajo biti seznanjeni s tem, kako pomembna je njihova vloga pri vzdrževanju in skrbi za pnevmatike ter z odločitvijo, zakaj jih zamenjati ter kako pnevmatike skladiščiti.

Nekateri vozniki ne želijo kupiti pnevmatik, ki so bile proizvedene leto ali dve nazaj. Kot razlog navajajo, da so takšne pnevmatike prestare za uporabo. Toda dejstvo je da ni znanih znanstvenih oziroma tehničnih podatkov, na podlagi katerih bi ugotavljali oziroma določali specifično maksimalno starostno mejo za nove nerabljene pnevmatike za potniška in lahka tovorna vozila. Pri tem pa je seveda pomemben pogoj, da je bila pnevmatika v času skladiščenja v primernih pogojih.

Na izpostavljeno sporno vprašanje glede življenjske dobe avtomobilskih pnevmatik so odreagirale tudi strokovne gumarske revije, nacionalna združenja distributerjev oziroma vulkanizerjev v največjih evropskih državah ter tudi proizvajalci avtomobilskih pnevmatik. Vsi opozarjajo, da avtomobilske pnevmatike niso pokvarljivo blago – skupno njihovim odgovorom je, da prav vsi poudarjajo ključen pomen pogojev, v katerih se avtomobilske pnevmatike hranijo in načel vzdrževanja pnevmatik. Mnogi potrošniki pa želijo poleg strokovnih priporočil odgovor najti tudi v raznih nacionalnih zakonodajah, uzancah oziroma drugih uradnih dokumentih, kjer »iščejo« priporočila o skrajnem roku od datuma proizvodnje, v katerem mora biti avtomobilska pnevmatika prodana. V nadaljevanju vam  predstavljamo nekaj najpogostejših in največkrat uporabljenih priporočil različnih združenj.

Porsche-911-Carrera-4-Winter-Driving-Experience-2

Mnenje svetovnega strokovnega združenja:

Svetovno združenje proizvajalcev avtoplaščev in platišč (European Tyre and Rim Technical Organization, ETRTO) v svoji uradni publikaciji navaja priporočila glede hranjenja pnevmatik, zračnic in ščitnikov. Dokument sicer nima zakonske veljave, v praksi pa njegovim napotkom lahko sledimo brez zadržkov. Priporočila ne opredeljujejo končnega roka, v katerem mora biti pnevmatika prodana, govori pa o njihovi pravilni hrambi, da le-ti obdržijo svoje lastnosti. Pravilno hranjenje med drugim zagotavlja zaščito pred visoko temperaturo oziroma pred prevelikimi temperaturnimi nihanji, vlažnostjo, ozonom, UV žarki, olji in agresivnimi kemikalijami. Podobno navodilo lahko najdete tudi v tehničnih navodilih garancijskega lista podjetja Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. ob nakupu pnevmatik Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda ali Debica.

Evropske države:

Časovno opredeljenost skrajnega roka, v katerem se pnevmatike razumejo kot nove (v primeru ustreznega skladiščenja) in se kot taki lahko prodajajo, lahko najdete na primer v uzancah BS AU 50 iz Velike Britanije. Te navajajo, da je pnevmatika lahko stara 6 let, njihovo nacionalno združenje distributerjev avtoplaščev NTDA pa govori o petih letih od dneva proizvodnje.

Zveza nemške gumarske industrije, Zveza industrije avtoplaščev in Združenje vulkanizerjev Nemčije navajajo, da so pnevmatike nove, če so stare do pet let. Zanimivo je, da dokumenti omenjenih organizacij ne govorijo o tem, da se pnevmatike po preteku omenjenih obdobij ne morejo več prodajati oziroma da so neuporabni, temveč, da jih morajo pred prodajo oziroma uporabo pregledati strokovnjaki oziroma se mora pridobiti mnenje proizvajalca.

Korporacija Goodyear:

Uraden dokument koncerna Goodyear, največjega svetovnega proizvajalca pnevmatik, (podobne dokumente imajo verjetno tudi ostali svetovni proizvajalci) pravi naslednje:

  • Pnevmatike in sestavni deli pnevmatik (zračnice, ščitniki) blagovnih znamk koncerna Goodyear (Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava, Debica) so zasnovani tako, da vzdržijo delovanje visokih sil, obremenitev, izpostavljenost sončni svetlobi in obratovalnim temperaturam celo življenjsko dobo pnevmatike. Da bi pnevmatike dlje obdržale svoje lastnosti, so njihove komponenete proizvedene  z optimiziranimi mešanicami voskov, antioksidantov in antiozonatov.
  • Skladiščene in uporabljane pnevmatike ohranjajo ustrezne lastnosti, če so pravilno vzdrževane, niso bile predmet slabega ravnanja in so bili hranjene v ustreznih skladiščnih pogojih.
  • Shranjevanje pnevmatik

Najpomembnejše je ustrezno hranjenje

Ustrezno hranjene pnevmatike torej obdržijo svoje prvotne lastnosti. Opozoriti pa velja, da se nekatere lastnosti pnevmatike med uporabo le-te seveda spreminjajo zaradi počasne, vendar stalne obrabe oz. manjšanja globine kanalov v dezenu tekalne plasti. Nekatere lastnosti se s časom poslabšajo, medtem ko se druge izboljšajo. Na primer: odpor proti akvaplaningu in odpor proti obrabi na mokrem se v splošnem zmanjšata, medtem ko se vodljivost na suhem in stopnja obrabe optimizirata. Vozniki bodo po zdravi presoji prilagodili vožnjo glede na obrabo pnevmatik na svojem vozilu.