Ena zahtevnejših nalog voznika je vožnja v snežnih razmerah. Po napovedi meteorologov lahko prve snežne padavine pričakujemo čez nekaj dni in z njimi zimske razmere na cestah. Z zbranimi priporočili ter nasveti za varno vožnjo v zimskih razmerah želimo povečati vašo varnost na cestah in preprečiti marsikatero nevšečnost v prometu.

Zimske razmere na cesti nastopijo takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo ali poledenelo. Zimsko obdobje je zakonsko opredeljeno med 15. novembrom in 15. marcem prihodnje leto, vendar se zimske razmere lahko pojavijo tudi izven omenjenega obdobja.

Kaj pravi zakonodaja?

Pravilnik o zimski opremi vozil v cestnem prometu pravi, da zimsko opremo dvoslednega vozila z maso do 3.500 kg predstavljajo zimske pnevmatike na vseh kolesih ali poletne pnevmatike in v priboru ustrezno velike snežne verige ali verigam enakovredni pripomočki za pogonska kolesa. Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

V zimskem času je slabše vozne razmere pričakovati zlasti na delih cest, ki so bolj izpostavljena vlagi, vetru in mrazu. To je predvsem na:

  •  mostovih in viaduktih,
  •  v usekih,
  •  na delih cest, ki vodijo skozi gozd,
  •  na delih cest, ki so izpostavljeni močnemu vetru (burja).

Winter-Tyres

Vožnja v snegu in ledu

Pred vožnjo očistite sneg s celotnega avtomobila. Dober pregled na cesto in okoli nje omogočajo le očiščene steklene površine. Če se med vožnjo nabere preveč snega na steklih, se ustavite in jih očistite.

Pri vožnji po zasneženem vozišču stalno skrbite za primerno hitrost, ki jo prilagajate glede na trenutne vozne razmere in zmožnost oprijema gum. Dobro je tudi, da na zasneženem cestišču povečate upoštevano varnostno razdaljo. Med vožnjo po cestah z vzponi in spusti dajte prednost vozilu, ki vozi navzgor. V primeru, da se srečate z neenakovrednim vozilom, odstopi prednost tisti, ki je manj okreten.

Pnevmatike

Z zimskimi gumami boste poslabšane vozne razmere lažje obvladovali. Na oprijem vpliva tudi dimenzija gum, ozke gume se v snegu obnašajo bolje kot široke. V toplejšem vremenu (nad +7°C) pa upoštevajte, da bo zimska guma zaradi svoje prilagojenosti nižjim temperaturam hitreje zdrsnila, tako pri pospeševanju kot tudi pri zaviranju in v ovinkih.

snow-chains-how-to-fit

Verige

Ob obilnejših padavinah in večji količini snega na cesti je primerno namestiti snežne verige. Po nekaj metrih vožnje preverite verige, da ne opletajo ter jih po potrebi zategnite. Hitrost vožnje s snežnimi verigami je omejena na največ 50 km/h, tudi na avtocesti. Na kopni cesti verige snemite z avtomobila, saj lahko poškodujejo gume, avtomobil ter cestišče.

Verige namestite takrat, ko to od vas zahteva prometna signalizacija. Kadar pa se sami odločate glede na vozne pogoje, je pomembno, da to storite pravočasno. Ko pri vožnji v globljem snegu začutite, da pnevmatike že zdrsavajo, ustavite na primernem, preglednem mestu. Predolgo ne smete odlašati, saj je nameščanje v visokem snegu in na neprimernem mestu mnogo bolj težavno.

Nasveti za na pot

  • Pred potjo preverite informacije o stanju na cestah preko spleta ali spremljajte radijska opozorila. Tako se boste izognili morebitni gneči ali zastojem v primeru prometnih nesreč.
  • Z avtomobila odstranite morebiten sneg ali led. Očistite vsa okna, uporabite odmrzovalec stekel ali strgalo za led. Pod nobenim pogojem ne naredite le luknje, skozi katero boste videli odsek ceste .
  • Poleg odmrzovalca stekel in ključavnice je priporočljivo v avtomobilu vedno imeti pri roki telefon s polno baterijo, delujočo svetilko, vlečno vrv, odeje, toplo obutev in oblačila, lopato za sneg.
  • Debela zimska oblačila in rokavice so neprimerna za vožnjo in onemogočajo hitre reakcije v kritičnih situacijah. Zato je primerno avtomobil najprej ogreti in nato oblačila odložiti na zadnjo klop.
  • Bodite pozorni na vse tekočine v avtomobilu. Predvsem tekočina za pranje vetrobranskega stekla naj bo primerna zimskim temperaturam. Sicer lahko ob uporabi zamrzne in onemogoči gledanje skozi vetrobransko steklo.
    strganje-ledu

Priporočila za vožnjo pozimi

  • Računajte na daljši čas potovanja, zato se od doma odpravite prej kot običajno.
  • Hitrost vozila zmanjšajte in ga prilagodite razmeram ter stanju vozišča.
  • Povečajte varnostno razdaljo med vašim vozilom in vozilom, ki vozi pred vami.
  • Zavirajte rahlo in postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko.
  • Ne spreminjajte smeri vožnje sunkovito, saj tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Podobno velja tudi za sunkovito speljevanje.
  • Vozite čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti.
  • Zelo pomembna je izbira pravilnega prestavnega razmerja, ker lahko prevelika moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje ter povzroči zanašanje vozila.
  • Posebej bodite pozorni na izpostavljene dele cestišča, kjer se pogosteje pojavlja poledica.
  • Na vožnjo bodite posebej pozorni in hkrati strpni do drugih udeležencev v prometu. V takih razmerah je še posebno pomembna vozniška kultura in solidarnost.

Po končani vožnji

  • Vozilo po končani vožnji očistite. Izpod blatnikov odstranite snežno brozgo, da ta ne zamrzne in vam povzroči ogromno težav.
  • Izognite se parkiranju pod visokimi stavbami. Iz njih lahko zdrsne led ali sneg, ki poškoduje vozilo.
  • Pri parkiranju bodite pozorni, da ne parkirate na ovinkih. Vozniki lahko izgubijo nadzor nad vozilom in poškodujejo vaše vozilo.
  • V času nizkih temperatur ne priporočamo, da uporabljate parkirno zavoro. Le ta lahko zmrzne in bo onemogočila premikanje vašega vozila.

punca-cisti

vir: AMZS, Agencija za varnost v prometu

Predpisi o zimski opremi

Test zimskih gum 2016

Uporaba dnevnih luči po Evropi