Objavljamo DARS-ov seznam vozil, ki sodijo v drugi cestninski razred B in zato potrebujejo dražjo letno vinjeto, za katero je potrebno odšteti 220 evrov.

S 1. decembrom 2013 je v veljavo stopila nova razvrstitev dvoslednih motornih vozil, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg, ne glede na največjo dovoljeno maso priklopnega vozila, za katere se cestnina za uporabo cestninskih cest za določen čas plačuje z nakupom predpisane vinjete.

V razred vozil 2A sodijo vsa osebna vozila, terenska vozila, pick-upi in bivalna vozila, katerih masa ne presega 3,5 tone. Vinjeta za vozila do 1,3 m stane 110 evrov. Vozila katerih višina nad sprednjo osjo presega 1,3 metra, pa se uvrščajo v razred 2B, Cena celoletne vinjete razreda 2B znaša 220 evrov.

novi-vinjetni-razredi

Na podlagi meritev je DARS objavil seznam vozil in njihove pripadajoče razrede.

Manjša kombinirana ali gospodarska vozila, ki sodijo v razred 2A, so:

Citroen – Jumpy,
Hyundai – H1,
Mercedes – Viano, Vito.

Kombinirana oziroma gospodarska vozila, ki sodijo v razred 2B, so:

CITROEN – C25, Jumper
FIAT – Ducato
FORD – Transit Tourneo Custom, Wag Onnicar
HYUNDAI – H100
IVECO – Daily
KIA – K (2500, 2700 ecc.), Pregio, Besta, Towner
MAZDA – E 2200, E 2200 (kombi)
MERCEDES BENZ – TN/T1, 100 in drugi starejši modeli (207D, 209D, 307D, 308D, 406D itd.), Sprinter
MITSUBISHI – Canter
NISSAN – Urvan, Vanette, Cabstar, Interstar, Primastar, Trade, NV 400, Atleon
OPEL – Arena, Movano, Vivaro
PEUGEOT – J5, Boxer
PIAGGIO – Porter
RENAULT – Master, Trafic, B – 120.65, Maxity, Mascott
SUZUKI – Carry
TOYOTA – Hiace, Dyna
VOLKSWAGEN – LT, Crafter, Transporter T1 – T5, Caravelle, Multivan

Vezano na odgovornost uporabnikov cestninskih cest za nakup pravilne vinjete dajemo v podporo tem odločitvam naslednja pojasnila:

  •  predpisani merilni pogoji za določitev višine vozila: vozila morajo biti izmerjena ob upoštevanju določbe točke 6.3 standarda SIST ISO 612-2000 in splošnih določb tega standarda, ki se nanašajo na samo merjenje višine vozila ter določb tehnične specifikacije o določanju mas in mer določenih kategorij motornih in priklopnih vozil (TSV-148 – brez upoštevanja anten in tokovnih odjemnikov);
  •  izvajanje meritev višine vozila nad prvo osjo za potrebe cestninjenja: meritve vseh vozil, ki so v prometu, in ki jih vozniki pripeljejo na izmero, DARS d.d. opravlja s certificirano merilno napravo (izdelano v: LOTRIČ meroslovje, d.o.o.) na stalnem merilnem mestu na lokaciji Ljubljana, Grič 54. Pri izvajanju meritev je upoštevana toleranca certificirane merilne naprave in možna odstopanja od optimalnih pogojev izvajanja meritev višine vozila, navedenih v prvi alineji tega odstavka;
  • predelave in dodelave vozil se upoštevajo ob izvedeni posamični odobritvi predelanega vozila, ki jo je potrdila pristojna tehnična služba z vpisom v obstoječe potrdilo o skladnosti vozila oziroma v soglasje k registraciji vozila, kot je to določeno s predpisi o motornih vozilih.

Vir: DARS

https://www.avtofotomarket.si/avto-nasveti/2016/10/05/kaj-morate-vedeti-o-vinjetah/

Najzanesljivejši avtomobili leta 2015

Zgodba o prikupnih zverinicah, ki Nemčijo letno stanejo 64 milijonov evrov.

Kje je obvezna uporaba varnostnega jopiča?