Letošnjo pomlad se je menjava pnevmatik zamaknila. A strokovnjaki svetujejo, da je to edina ustrezna odločitev, v kolikor želite poskrbeti za zanesljivo, varno in varčno vožnjo v toplejših mesecih.

Aprilske dnevne temperature se že bližajo tistim v poletnih mesecih. Asfalt je čez dan že dodobra razgret, zato z namestitvijo letnih pnevmatik ne gre več predolgo odlašati. Kljub temu, da so izredne razmere marsikaterega voznika prisilile, da z menjavo pnevmatik še malo počaka, pa čeprav to pomeni do meseca maja ali celo junija, naj vozilo ne obtiči v zimski obutvi vse poletje. 

Letne pnevmatike se od zimskih razlikujejo tako po zunanji zgradbi kot tudi po kemični sestavi gumene zmesi. Tekalno plast zimskih pnevmatik odlikujejo dodatne lamele, ki zagotavljajo boljši oprijem v snegu in ledu. Letne pnevmatike imajo večje in bolj toge bloke tekalne plasti, ki se v ovinkih in pri zaviranju manj upogiba.

Opisana zasnova letnih pnevmatik pri višjih temperaturah zagotavlja boljši oprijem in vodljivost ter krajšo zavorno pot. Razlika v dolžini zavorne poti med zimsko in letno pnevmatiko lahko pri temperaturah nad 15 stopinj Celzija znaša tudi do sedem metrov v korist letne pnevmatike! To predstavlja skoraj petino zavorne poti sodobnega avtomobila od dosežene hitrosti 100 kilometrov na uro do ustavitve.


Poleg varnostnega je smiselno vzeti v obzir tudi stroškovni vidik.

Prepričanje, da bomo z vožnjo na setu zimskih pnevmatik skozi vse leto prihranili denar, je namreč zmotno, saj bo njihova življenjska doba zato občutno krajša. Vožnja po razgretem asfaltu povzroči pregrevanje, zaradi česar pnevmatike postajajo trše in izgubljajo svoje lastnosti. Hkrati pa se v primerjavi z letnimi pnevmatikami pri višjih temperaturah občutno hitreje obrabljajo, neekonomične pa so tudi z vidika porabe goriva.

Gumarski strokovnjaki ob menjavi pnevmatik svetujejo še, da so vozniki, ki se to sezono ne bodo odločili za nakup novega seta, pozorni na brezhibnost pnevmatik in zadostno globino profila. Globina kanalov mora biti zadostna, saj ima to ključen vpliv na vozne lastnosti in predvsem preprečitev akvaplaninga. Zakonsko predpisana minimalna globina v večini evropskih držav je sicer 1,6 milimetra. A svetujejo, da zaradi omenjenega razloga pnevmatike zamenjate, ko globina kanalov pade pod 3 milimetre.