Ford je pionir novih raziskav možganov, ki bi lahko privedle do hitrejšega in natančnejšega zaznavanja, kdaj voznik za volanom preneha biti pozoren.

Veliko zgodnejše opozarjanje utrujenih ali raztresenih voznikov bi lahko pripomoglo k varnosti voznikov, potnikov in drugih udeležencev v prometu, saj utrujenost voznikov prispeva k do 25 odstotkom prometnih nesreč s smrtnim izidom ali resnimi posledicami. Raziskava je pokazala, da 40 odstotkov voznikov v Evropi ne upošteva priporočene prakse, da si na dolgih vožnjah vsaki dve uri privoščijo odmor.

“Možgani med vožnjo obdelujejo ogromne količine informacij, vendar se to lahko spremeni, ko bodo tehnologije za pomoč voznikom del vožnje opravile namesto nas. Tudi vozniki se utrudijo in njihove misli lahko odtavajo. Hitrejše prepoznavanje, kdaj se to zgodi, je lahko ključnega pomena,” je povedal Stefan Wolter, raziskovalni inženir na oddelku za raziskave in napredni inženiring pri Fordu Evropa.




Ford v sodelovanju z nevroznanstveniki upa, da bo z ugotavljanjem možganskih odzivov, ki razkrivajo izpade koncentracije, skeniranje možno uskladiti s fizičnimi manifestacijami, kot so spremembe srčnega utripa ali dihanja. V primeru zmanjšanja koncentracije, kar bi na primer pokazala drugačna spremenljivost srčnega utripa, to pa bi zaznala tehnologija nosljive naprave, bi vozilo lahko opozorilo voznika.

Edinstven raziskovalni projekt

Asistenčni sistemi zagotavljajo vse večjo podporo voznikom, vendar je ključnega pomena, da vozniki ostanejo pozorni in se na te tehnologije ne zanašajo v preveliki meri.

Ford z Univerzitetno kliniko RWTH v Aachnu v Nemčiji izvaja raziskavo mapiranja možganskih vzorcev glede na reakcije voznika. V testiranje so vključeni udeleženci, ki izvajajo simulacijo vožnje, medtem ko njihovo možgansko aktivnost skenirajo z napravo za magnetno resonanco. Posebno nameščeno ogledalo udeležencem omogoča, da simulacijo vidijo na zaslonu.

Scenarij, zasnovan z uporabo igričarske tehnologije, vključuje tripasovno avtocesto ponoči, kjer vozilo na srednjem pasu nenadoma zavira, udeleženec pa mora z uporabo ročne naprave prevzeti nadzor in premakniti vozilo v levo ali desno. Tudi zvoki motorja udeležence opozarjajo, na kateri vozni pas je varno zapeljati.

Naprava za magnetno resonanco skenira možgane pred temi dejanji in med njimi, medtem ko raziskovalci merijo, kako hitro se udeleženec odzove in ali se pravilno odloči, ter spremljajo spremembe srčnega utripa in frekvence dihanja ter druge fiziološke meritve.

“Verjamemo, da bi z zajemanjem teh podatkov nekega dne lahko ustvarili edinstvene fiziološke prstne odtise voznikov, da bi bili vozniki vozil prihodnosti pripravljeni na odziv in takojšnje posredovanje, če bi bilo to potrebno,” je povedal profesor Klaus Mathiak, dr. med., vodja psihonevrobiologije in vodilni svetovalec za psihosomatsko medicino na Univerzitetni kliniki RWTH v Aachnu.

Že več kot desetletje simbol skodelice kave, ki se prikaže na armaturni plošči, Fordove voznike opozarja, da morda kažejo znake utrujenosti in da morajo poskrbeti za premor med vožnjo. Zdaj bi lahko ta edinstveni raziskovalni projekt nadzor voznikov popeljal še korak dlje in pomagal zagotoviti nemoten prehod na vožnjo vozil z naprednimi funkcijami za pomoč voznikom.