Mesec po tem, ko je dobil oceno pet zvezdic Euro NCAP, je novi Nissan Qashqai od neodvisne organizacije European New Car Assessment Programme prejel še priznanje najboljšega v razredu majhnih terencev v letu 2021.

Euro NCAP vsako leto objavi seznam tistih avtomobilov, ki so se najbolje odrezali v svojih razredih, kar pokaže, kateri modeli so bili na preskusih boljši od svojih tekmecev. Ta priznanja podeljujejo na osnovi skupne ocene zaščite odraslih potnikov, otrok in pešcev ter varnostnih pomagal. Tehtan seštevek ocen v teh kategorijah določi zmagovalca v vsakem razredu oziroma prejemnika priznanja »Best in Class«.

Euro NCAP je zaščito odraslih potnikov in otrok v novem Qashqaiju ocenil na 91 odstotkov, s čimer ga je uvrstil med najboljše v skupini njegovih tekmecev. Te izjemne lastnosti odražajo odlike napredne okrepljene zgradbe novega Qashqaija, ki je zasnovan na konstrukcijski osnovi CMF-C. Ta ima na ključnih delih uporabljeno jeklo ultra visoke natezne trdnosti, kar utrdi njeno togost, obenem pa v primeru trka omogoča absorpcijo in omejitev njegove silovitosti še preden doseže varnostno kletko potnikov. Dodana srenja varnostna blazina – novost Nissana v Evropi – za preprečevanje trka glav voznika in sovoznika ob bočnem trku je pripomogla, da je Qashqai pri ocenjevanju zaščite ob bočnem trku dobil najvišjo možno oceno 16 točk.


Skoraj najvišjo možno oceno 23,8 od možnih 24 točk je prejel za zaščito otrok ter najvišjo oceno 12 točk za preverjanje namestitve varnostnega otroškega sedeža.

Euro NCAP je neodvisna ustanova, ki preskuse avtomobilov opravlja od leta 1997. Večino novih modelov, ki pridejo na trg, ocenjuje po lastnih kriterijih, te pa stalno izpopolnjujejo. Poleg preskusov dejanske fizične trdnosti avtomobilov v simulacijah različnih trkov ta organizacija preskuša in ocenjuje tudi tehnologijo za preprečevanje nesreč.