V hladnejših mesecih se med drugim priporoča, da s polnjenjem električnega vozila ne čakate predolgo, za njegovo ogrevanje poskrbite, ko je še priklopljen na elektriko, in ne speljujete prehitro.

Nizke temperature, ki so običajno stalnica v zimskih dneh,  lahko zmanjšajo učinkovitost baterij v električnih avtomobilih in s tem tudi njihov domet. Nekaj preprostih nasvetov s strani Goodyearovih strokovnjakov vam lahko pomaga povečati domet vašega električnega spremljevalca v mrzlih mesecih.

Baterija naj se ne izprazni pod 20 odstotkov 

S polnjenjem električnega vozila ne odlašajte do zadnjega trenutka, saj boste za slednje pozimi potrebovali več časa. Namesto tega poskrbite, da napolnjenost baterije ne bo padla pod 20 odstotkov. Prav tako električni avtomobil v hladnejših razmerah porabi nekaj baterije, da se ogreje pred pričetkom vožnje. Zato je priporočljivo polnjenje ponoči in, v kolikor je to mogoče, parkiranje v garaži, da vozilo ne bo izpostavljeno največjemu mrazu.

Za ogrevanje poskrbite, ko se avtomobil še polni

Energijo lahko prihranite še preden se odpravite od doma. Če se vaše električno vozilo pred odhodom še polni, začnite z odmrzovanjem stekel in ogrevanjem vozila, ko je še priklopljeno, saj tako za to ne bo porabljalo energije iz baterije, vam pa jo bo ostalo več za vožnjo. To lahko s pomočjo aplikacije na telefonu naredite kar iz udobja toplega doma.

Speljujte počasi

Čeprav je ena najbolj privlačnih prednosti vožnje z električnim avtomobilom takojšnji pospešek, se v hladnih mesecih temu izognite, saj se pri hitrem speljevanju baterija hitreje izprazni. Poleg tega pa boste s tem poskrbeli tudi za varnejšo vožnjo, saj je še zlasti pozimi površina ceste pogosto spolzka, kar zahteva večjo previdnost.

Izberite primerne pnevmatike

K večjemu dometu vozila prispevate tudi z izbiro ustreznih pnevmatik. Med slednje sodi Goodyearova družina zimskih pnevmatik UltraGrip, ki je primerna za vse tipe električnih vozil. Poleg tega, da zagotavljajo dober oprijem, učinkovitejše zaviranje in odličen kilometrski potencial, z majhnim kotalnim uporom pomagajo zmanjšati porabo energije tudi v zimskih razmerah. Najnovejša pnevmatika UltraGrip Performance+ tako k varčevanju z energijo prispeva z majhnim kotalnim uporom, za katerega si je na nedavnem testu[1] revije Auto Express prislužila oceno 99,6 %.

Vzdržujte ustrezen polnilni tlak v pnevmatikah 

V mrzlih dneh se tlak v pnevmatikah nekoliko zmanjša, kar vpliva na večji kotalni upor in posledično manjšo zmogljivost električnih vozil. Zato je treba pogosteje preverjati stanje pnevmatik in poskrbeti, da so te ustrezno napolnjene, saj s tem pripomorete k optimalnemu dometu vozila. Obenem je pravilen polnilni tlak pomemben za zanesljivo vožnjo – pnevmatike namreč nudijo optimalno zmogljivost in dober oprijem le, če so ustrezno napolnjene.