Na enem največjih tehnoloških dogodkov v svetovnem merilu, sejmu CES, lahko  v zadnjih letih opažamo povečano prisotnost in  pomen podjetij s področja mobilnosti. Mednje sodi tudi Goodyear, ki si je za cilj do leta 2027 zadal prenoviti pnevmatike in mobilnostne storitve ter v vse nove izdelke vgraditi pametne funkcije, podprte s podatki in senzorji.

Na svojem razstavnem prostoru sejma CES se Goodyear letos osredotoča na napredne oblike mobilnosti, kot so inteligenca pnevmatik, virtualni razvoj pnevmatik in storitve za upravljalce voznih parkov. Kot je navedeno v poročilu o družbeni odgovornosti podjetja, bo podjetje do leta 2027 prenovilo svoje izdelke in storitve.

Povezava ABS sistema in pnevmatike za manjšanje zavorne poti

Po podatkih Nacionalne uprave za varnost v cestnem prometu, je bilo leta 2021 več kot 1,7 milijonov trčenj z zadnjim delom vozila, kar v Združenih državah Amerike predstavlja skoraj tretjino vseh trčenj. S ciljem manjšanja števila nesreč, sta Goodyear in nizozemska raziskovalna organizacija TNO predstavili nove možnosti za večjo varnost v prometu. Za večjo varnost v prometu sta v krmilnik zavornega sistema proti blokiranju koles (ABS) testnega vozila vključila tehnologijo pametnih pnevmatik (Goodyear SightLine).

Zavorni sistem ABS je pomembna varnostna komponenta sodobnih vozil, ki vozniku pomaga ohranjati nadzor nad krmiljenjem med zaviranjem. Goodyear in TNO sta s skupnimi raziskavami in testiranjem na testnem vozilu dokazala, da lahko izpopolnjen sistem ABS, opremljen z informacijami o vrsti pnevmatik in njihovih značilnostih, potencialno izboljša splošno učinkovitost sistema in skrajša zavorno pot za skoraj dva metra.

Boljše krmiljenje vozila s pomočjo pametnih pnevmatik

Za zagotavljanje nadgradnje sistema pametnih pnevmatik se je Goodyear povezal s podjetjem ZF[v]. Podjetji sta Goodyearovo tehnologijo Goodyear SightLine združili z ekosistemom ZF cubiX® podjetja ZF. Inovacija zagotavlja prenos podatkov o pnevmatikah in cesti v sistem podvozja, kar omogoča boljšo izkušnjo vožnje z večjim udobjem, zanesljivejšim nadzorom in povečano učinkovitostjo.

Goodyearova rešitev SightLine zazna že delni akvaplaning in ponudi priporočila za optimalno hitrost za boljši nadzor nad vozilom, programska oprema cubiX pa je opremljena s podatki o pnevmatikah in ob zaznavi povečane nevarnosti akvaplaninga mehanizmu podvozja sporoči korektivne ukrepe za stabilizacijo vozila. Sinergija zmogljivosti Goodyear SightLine in cubiX lahko zagotovi tudi večjo odzivnost vozila, natančnejše in bolj linearno krmiljenje, boljši odziv v zavoju, večjo stabilnost, manjšo delovno obremenitev krmilnika in manj motečih posegov.

Podjetji Goodyear in ZF sta z integracijo sistemov cubiX® in SightLine na sejmu CES 2024 prejela častno nagrado za inovacije v kategoriji tehnologije vozil in napredne mobilnosti.