Znamka Volkswagen Gospodarska vozila na avtomobilskem salonu Techno Classica v Essnu (od 10. do 14. aprila 2013) obeležuje 25. rojstni dan modela California, in sicer, kot se za tako priložnost spodobi, z “okroglim” številom izdelanih vozil – v zadnjih 25 letih je s tekočega traku zapeljalo 100.000 kompaktnih avtodomov. Na razstavnem prostoru znamke Volkswagen Gospodarska vozila v dvorani 7  je predstavljena kratka zgodovina tega klasičnega modela – od prvega T3,  preko T4 do aktualnega T5. Seveda pa predstavitvi dajeta piko na i prednika T1 in T2.

Volkswagen-California-25th-Anniversary_800x534

Letalska potovanja so bila draga, šotori pa niso bili več v modi. V 80. letih prejšnjega stoletja je počitnikovanje z avtodomi doživelo pravi razcvet. Tako kot že v letih pred tem je popotnike najbolj privlačilo odkrivanje južnega dela Evrope – vendar ne več s šotorom, počitniško prikolico, avtomobilom ali vlakom, temveč z avtodomom, ki so ga kupili prav v ta namen. S tem se je razvil tudi povsem nov način preživljanja počitnic – dva dni tu, tri dni tam. Več osebne svobode, stran od vsakodnevnih obveznosti, skoraj ni bilo mogoče doseči. To je bil za Volkswagen dober razlog, da so zasnovali svoj avtodom: Californio.

Zamisel zanjo ni bila povsem nova. Westfalia je že dolgo izdelovala avtodom z imenom Joker, ki je temeljil na Volkswagnovem modelu Transporter. Zasnova te nadgradnje se je izkazala za zelo praktično: sedežna klop za dve osebi v zadnjem delu vozila, ki jo je mogoče spremeniti v ležišče, in na levi strani ozka kuhinja s hladilnikom, plinskim kuhalnikom in koritom ter shrambo. Pri takšni razporeditvi omogočajo široka drsna vrata neoviran vstop. Vendar je do zadnje podrobnosti premišljeno zasnovani in s številnimi dodatki opremljeni Joker postal predrag za povprečnega kupca. In tu je nastopil Volkswagen. Z mislijo na veliko večje proizvodne številke so opremo Jokerja oklestili na smiseln obseg.  Rezultat te diete: cena osnovnega modela samo 39.900 nemških mark.

S tem so položili temelj za celotno generacijo Californie, za idejo, ki se je uspešno  manifestirala naslednjih 25 let. Za razliko od izvedb z visoko streho in tistih z dolgo  medosno razdaljo je California v vseh letih in generacijah ponujala poševno dvižno streho.

volkswagen-california-celebrates-25th-anniversary-57743-7_728x484

To značilnost predstavljajo tudi razstavljeni modeli: večina vozil je generacija T3 kot “osnovna  izvedba” takratne Californie, ogledati pa si je mogoče tudi najbolj zaželeni in poznejši posebni  model Freestyle. Predstavitev zaokroža aktualna California Beach Edition, ki spet pooseblja  prvotno zamisel o cenovno ugodnem avtodomu.

Za aktualno, peto generacijo Californie so na voljo dva 2,0-litrska motorja TSI z močjo 110 kW  (150 KM) in 150 kW (204 KM) ter pet motorjev TDI. Ti razvijejo moč od 62 kW (84 KM) in 75 kW  (102 KM), preko  84 kW (114 KM) v izvedbi BlueMotion in 103 kW (140 KM) do 132 kW (180 KM).  Zmogljiva motorja TDI in TSI sta kombinirana s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Odvisno od motorja je na voljo tudi kombinacija z menjalnikom DSG in štirikolesnim pogonom 4MOTION. Vozila s štirikolesnim  pogonom ali biturbo motorjem z močjo 132 kW (180 KM) so opremljena s 17-palčnimi platišči.

Vozniku pri vožnji pomagajo ABS, ASR, ESP in asistenca za speljevanje na klancu, če pa je na tovarniško vgrajeno vlečno napravo priključena prikolica, pa tudi funkcija za stabiliziranje prikolice. Cena osnovnega modela znaša v Sloveniji 39.790 EUR.