Dennis Kimetto je zmagovalec 41. BERLINSKEGA BMW MARATONA s časom novega svetovnega rekorda 2:02.57. Doslej ni še nihče pretekel 42,195 kilometrski maraton pod časom dveh ur in treh minut. Po tesnem dvoboju z rojakom Emmanuelom Mutaijem se je Kimetto odlepil šele okoli 39. kilometra. Do takrat pa sta Kenijca bila bitko in eden drugega priganjala preko svojih meja: Mutai, ki je prečkal ciljno črto 16 sekund za zmagovalcem je prav tako izboljšal prejšnji svetovni rekord 2:03.23, ki ga je na lanskem BERLINSKEM BMW MARATONU postavil Wilson Kipsang.

Milijon navdušenih gledalcev se je zbralo ob progi in bil priča tudi zmagi Tirfi Tsegaye (Etiopija, 2:20.18) v ženski konkurenci. Športna ambasadorka BMW  Katarina Witt je skupaj z županom Berlina, Klausom Wowereitom in Stefanie Wurts, vodjo marketinga pri BMW Nemčija dala znak za start. »Atmosfera na progi je bila neverjetna. To sem lahko občutila na lastni koži, saj sem celotno razdaljo prevozila med tekači v super športnem avtomobilu BMW i8,« je dejala navdušena Wittova. »Tudi zame, kot Berlinčanki, je bila to edinstvena tura po mestu. Bil je čudovit festival teka. Srce mi še vedno malce razbija,« je dejala dvakratna olimpijska prvakinja v drsanju na ledu.

»Zelo smo ponosni, da se športna zgodovina zopet piše tu v Berlinu. BERLINSKI BMW MARATON je zopet upravičil svoj sloves najhitrejše trase na svetu. Lanski svetovni rekord sta izboljšala kar dva tekača. To je izjemno in se je zgodilo sploh prvič. Dennis Kimetto je prikazal neverjeten tek s časom pod 2:03 ure – in rada bi mu čestitala v imenu BMW za ta dosežek. Enako velja tudi za Tirfi Tsegaye, ki je bila v ženski konkurenci danes nepremagljiva,« je dejala Stefani Wurst.  »Letos je celotni dogodek premikal meje. Resnično bi se rada zahvalila našim partnerjem, organizatorju SSC EVENTS GmbH in še posebej 5.500 prostovoljcem. Maraton je bil idealno prizorišče za povsem električni BMW i3, naš uradni avtomobil za merjenje časa ter za revolucionaren hibrid BMW i8.«

Skupno je v vseh konkurencah na BERLINSKEM BMW MARATONU nastopilo 60.000 športnikov.

Da bi v petek zvečer proslavili odprtje 41. BERLINSKEGA BMW MARATONA, je bilo na spoznavno slovesnost v poslovno enoto BMW v Kaiserdamm povabljenih preko 500 znanih osebnosti iz sveta politike, gospodarstva, družbenega življenja in športa. Vrhunec večera je bila ekskluzivna premiera novega BMW serije 2 Active Tourer.

BMW i3 se bo znova predstavil kot uradni časomerilec 12. oktobra: sedaj že tretje leto zapored bo prizorišče nemškega državnega prvenstva v maratonu MÜNCHENSKI MARATON, letos v svoji 29. izvedbi.