BMW serije 3 se lahko s ponosom ozre nazaj na svojo izjemno kariero. Med ključnimi mejniki na poti je potrebno omeniti uspeh pri osnovanju nove kategorije vozila, s katero se je ta model v svojem razredu uveljavil kot utelešenje užitka v vožnji in postal najbolj prodajan premium avtomobil na svetu.

Modelna serija je bila lansirana pred 40 leti, da bi zamenjala že legendarni model BMW 02, sedaj pa se na svojo predstavitev pripravlja njena šesta generacija. Danes, tako kot leta 1975, nakup BMW serije 3 izraža veselje do športnega, agilnega upravljanja, navdušenje nad inovativno tehnologijo in priseganje na premium kakovost.

BMW serije 3, prvič predstavljen na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu leta 1975, je postal najbolj uspešna modelna serija blagovne znamke in mednarodna prodajna uspešnica. Prav zato BMW serije 3 velja za učinkovitega svetovnega ambasadorja osrednjih BMW atributov. Njegova zgodovina priča o napredku, ki ga je nemški proizvajalec avtomobilov dosegel na področjih športne zmogljivosti, učinkovitosti, varnosti, udobja in povezljivosti, kot tudi pri razvoju oblike BMW. Vedno znova so pionirske tehnološke inovacije v BMW serije 3 našle pot v celoten srednji razred vozil. Več kot štiri desetletja je BMW serije 3 vodilni na področju novih konceptov vozil, ki so razširili modelno zasedbo blagovne znamke in prinesli sveže ideje v ta segment vozil.


Osnoven značaj BMW serije 3 je rdeča nit vseh generacij, vsaka pa je vedno znova dopolnjena z novimi tehnološko naprednimi elementi. Tudi oblikovanje sledi značilnemu BMW smislu za kontinuiteto in evolucijo. Skozi celotno zgodovino modelne serije so namreč pozornost modela pritegnili izjemen sprednji del z dvojnimi okroglimi žarometi in značilnimi BMW ledvičkami, dinamične linije bokov avtomobila in močan zadek. V notranjosti pa se je prepoznavna oblika kokpita, usmerjena k vozniku, uveljavila kot ključni element prve generacije modela. Izjemni zmagovit niz BMW serije 3 v dirkalnih preizkušnjah je tudi prispeval k temu, da je avtomobil postal sinonim za športno zmogljivost. Vse od uspeha, ki ga je dosegel originalni BMW M3, se je njegov zavidljiv niz nadaljeval in nazadnje v vitrine prinesel pokal iz nemškega prvenstva turnih avtomobilov (DTM) leta 2014.

BMW E36 90-98

Športni in učinkoviti: motorji za BMW serije 3.

Prva generacija srednje velike limuzine je razveselila stranke z dotlej edinstvenim nivojem športnega upravljanja v tem razredu vozil, pri tem pa navdušila tudi z izjemno varčnimi motorji. Z zmogljivim, športnim in dominantnim značajem teh motorjev, prenosom moči na zadnja kolesa in učinkovitostjo, ki skupaj pričarajo užitek v vožnji, BMW serije 3 še vedno prednjači v svoji konkurenci.

Leta 1977, dve leti po vstopu nove modelne serije na trg, je BMW serije 3 postal prvi avtomobil v svojem razredu, ki je bil na voljo s šestvaljnimi motorji. Sledile so nove inovacije, vključno z revolucionarnimi sistemi vbrizgavanja goriva in upravljanja motorja, ultra-športnimi dizelskimi motorji in minimizacijo mase z uporabo aluminija in magnezija.

Danes nova generacija motorjev BMW Group v BMW serije 3 sloni na BMW EfficientDynamics. Stalne izboljšave zmogljivosti motorja in voznih atributov skupaj z zmanjšanjem porabe goriva in vrednosti emisij so bile odločilni dejavnik pri tem, da je BMW serije 3 pridobil status inovatorja.

Izjemno agilna, izredno varna: tehnologija šasije BMW serije 3.

BMW 3er Familie, von E21 bis F90;  Eisbach Studios Pasing, Februar 2015;Zmogljivi motorji in prenos moči na zadnja kolesa so pri BMW serije 3 že od prvega dne povezani s fino uravnoteženo porazdelitvijo mase in napredno konstrukcijo šasije. Že leta 1975 so bili vozniki BMW serije 3 deležni najbolj športnega upravljanja v konkurenci zaradi tehnično sofisticiranega podvozja, izjemno natančnega krmiljenja brez navora na volanu in močnih zavor. Ta standard se je ohranil tudi v novi generaciji avtomobila. Vsaka komponenta šasije je bila v štirih desetletjih in šestih generacijah podvržena izjemnemu procesu razvoja, a osnovni koncept, ki se skriva za užitkom v vožnji, ostaja. BMW serije 3, ki se ponaša z najbolj napredno šasijo v svojem razredu, še naprej postavlja standarde na področju športne zmogljivosti in agilnosti upravljanja.

Vzponu BMW serije 3 na vrh v smislu agilnosti in varnosti je pripomogla še ena inovacija. Leta 1985 je BMW serije 3 postal prvi serijsko proizveden avtomobil blagovne znamke, ki je kanaliziral svojo moč na cesto prek štirih koles. Danes pa je BMW serije 3 Limuzina edina modelna serija, kjer je mogoče sistem inteligentnega štirikolesnega pogona BMW xDrive povezati s sedmimi različicami motorja.

Raznolikost prinaša uspeh: modelne različice BMW serije 3.

Najbolj uspešna modelna serija v zasedbi BMW je neprekinjeno širila svoj program že od svoje premierne predstavitve. Štirivratna karoserija se je pridružila dvovratnemu modelu že v drugi generaciji in kmalu so svoje premiere doživeli visokozmogljiv športni avtomobil BMW M3, prvi model Touring in prvi model Cabrio, osnovan na BMW serije 3. Tretja generacija modelne serije je prinesla edinstveno stilni BMW serije 3 Coupé, ki je v modelno zasedbo vnesel dodatno mero šarma, medtem ko je BMW serije 3 Compact odprl pot v nov segment vozil.

bmw 3 2015

Rast in spremembe znotraj modelne zasedbe so ‘krive’ za niz mejnikov v zgodovini BMW serije 3 s predstavitvijo inovativnih konceptov, ki še danes postavljajo trende za celotni segment vozil. Raznolikost modelov je odigrala bistveno vlogo pri tem, da so različne ciljne skupine na različne načine izkusile športni značaj BMW serije 3. Šesta generacija modela še povečuje ta privlačen izbor edinstvenih izvedb karoserije, ki so sedaj razdeljene v dve modelni seriji: BMW serije 3 Limuzina in BMW serije 3 Touring se je pridružil BMW serije 3 Gran Turismo, portfelj modelov srednjega razreda pa sedaj vključuje tudi BMW serije 4 Coupé, BMW serije 4 Cabrio in BMW serije 4 Gran Coupé.

BMW 3er Familie, von E21 bis F90;  Eisbach Studios Pasing, Februar 2015;