Trenutno sta glavni pomanjkljivosti električnih vozil še visoka cena in omejen doseg z enim polnjenjem baterije, vendar se s hitrim razvojem ti dve pomanjkljivosti zmanjšujeta. Svetovna industrija električnih vozil pa je samo v letu 2014 dosegla kar 86-odstotno rast.

Na 48. MOS (od 8. septembra) bo mogoče videti in preizkusiti električne avtomobile (tudi hibridna vozila), motorje, skuterje in kolesa. Predstavljene bodo električne polnilnice, novosti na področju baterij ter svetovni trendi. Na strokovnem posvetu (prvi sejemski dan, v torek, 8.9.) pa bodo ključni akterji na tem področju skušali odgovoriti na vprašanje, ali bomo v Sloveniji sooblikovali prihodnost na tem področju, ali le sledili?

Na posvetu bodo sodelovali predstavniki pristojnega ministrstva za infrastrukturo, strokovnjaki s Kemijskega inštituta, Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru, ljubljanske in mariborske Fakultete za elektrotehniko oz. elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI). O mitih in resnicah električne mobilnosti bo spregovoril slovenski inovator in avtomobilski vizionar Andrej Pečjak, predsednik DEVS – društva za električna vozila Slovenije Simon Čretnik, pa bo med drugim predstavil svoje izkušnje po prevoženih 160.000 kilometrih. O priložnostih, ki jih e-mobilnost prinaša slovenskemu gospodarstvu in turizmu bodo spregovorili tudi predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

V Celjskem sejmu bodo ob tej priložnosti prvi dan MOSa na sejmišču odprli tudi hitro polnilnico za električna vozila 2 x 22 kW, ki bo na voljo brezplačno vsem obiskovalcem sejmišča. Na letošnjem sejmu bodo poleg hitre polnilnice zagotovili še 15 brezplačnih parkirnih mest za električna vozila s priključkom 230V, 16 A.