ZANIMIVO: Vse kaže, da boš to danes naredil zadnjič v življenju!

Sleherno pomlad in jesen se ukvarjamo s premikanjem urinih kazalcev, a kot kaže se bo to zdaj spremenilo. Evropski poslanci se namreč nagibajo k ukinitvi premikanja ure. Pravijo, da to početje ne prinaša prihranka pri porabi energije, ampak le povečuje tveganje za nesreče, bolezni in stres.

Prvotno so poletni čas uvedli, da bi prihranili energijo. A ta cilj ni bil nikoli dosežen. Znanstveniki so poleg tega ugotovili še, da premik ure vedno zmoti cirkadialni ritem, ki so ga raziskovali tudi letošnji Nobelovi nagrajenci za medicino. To lahko vodi v motnje spanja in koncentracije, v nekaterih primerih tudi v depresijo.

Okoli 70 držav uporablja poletni čas in dvakrat na leto premikajo uro. V Sloveniji uro premikamo od leta 1983 naprej, vsako zadnjo nedeljo v oktobru ure premaknemo za 60 minut nazaj in preidemo na zimski čas. Vsako zadnjo nedeljo v marcu pa ure premaknemo za eno uro naprej in tako preidemo na poletni čas.

Poletni čas je čas, ki ga prevzame država za določeno obdobje leta, ponavadi za uro naprej od standardnega uradnega časa. Večinoma ga upoštevajo na področju Evrope in Severne Amerike. Države v Afriki in Aziji pa poletnega časa načeloma ne upoštevajo. Rusi so že leta 2011 ukinili jesensko in spomladansko premikanje urnih kazalcev. Med državami, ki ne upoštevajo DST je tudi Islandija.

Poleg Evropskega parlamenta o ukinitvi premika ure sedaj razpravljata še švedski in finski parlament, v več državah članicah pa podpisujejo peticije za ukinitev premika ure.

NE SPREGLEJ: Tako bo Ljubljanski maraton ohromil prestolnico!

WOW: Zaradi tega je prejel več kot 100€ kazni. Zagotovo si tudi ti kdaj to počel v avtu…

Tukaj lahko dobiš zastonj VINJETO! Ampak pazi, to je izjavil DARS!