Poznamo več romarskih poti. Ena takih za avtomobilske navdušence vodi gotovo vsako leto prvi teden v marcu v Ženevo (letos 3. in 4. novinarska ter VIP dneva; od 5. do 15. odprto za širšo javnost). Vsako leto si salon ogleda prek 700.000 obiskovalcev, od tega prek 40 odstotkov tujcev iz več kot sto različnih držav. Med temi nas je tudi okoli 10.000 novinarjev. Včasih so novosti ljubosumno skrivali do zadnje sekunde in še čez.  Ampak tudi saloni niso več tisto kar so bili. Veliko novosti je odkritih že prej in se nabirajo TUKAJ

Letos že 85. avtomobilski salon, prvi pomembnejši v letu (v Evropi seveda), odpira svoja vrata za javnost 5. marca. Tako kot vsako leto bo tam videti kar nekaj novosti. Zloščene pločevine bo zopet na pretek.

Salon_de_Geneve_2015_02


Napovedujejo prek 130 novosti, prototipov in konceptnih avtomobilov, skupaj pa napovedujejo prek 900 razstavljenih vozil. Podrobnejše načrte, strategije in usmeritve bodo proizvajalci avtomobilov  napovedali na tiskovnih konferencah, ki si skoraj brez  prestanka dva dni sledijo ena za drugo. Na že 52. izboru za evropski avto leta bodo dan pred uradno otvoritvijo med sedmimi finalisti (BMW 2 Series Active Tourer, Citroen C4 Cactus, Ford Mondeo, Mercedes-Benz C Class, Nissan Qashqai, Renault Twingo, Volkswagen Passat) izbrali tudi zmagovalca.

Za tiste, ki želite izvedeti več in urediti stvari od doma je na voljo njihova uradna spletna stran, kjer lahko na primer kupite vstopnice (http://www.salon-auto.ch/en/). Splača se preveriti tudi kakšne ugodnosti pri tem nudijo, denimo možnost brezplačnega javnega prevoza. Ali pa 50 odstotni popust za vstop po 16. uri… Enkratna vstopnica za odrasle je (že vrsto let) 16 frankov (švicarskih seveda). Salon je odprt od ponedeljka do petka med 10. in 20. uro, v soboto in nedeljo pa med 9. in 19. uro.

Ampak, kot postaja moderno zadnja leta si seveda marsikaj s pomočjo modernih medijev ogledate tudi prek množice kamer, prek TV prenosov »v živo« ali na družabnih medijih… Lepo, ležerno iz domačega naslanjača! Slednji torej ne berite naprej, če pa koga vseeno zanima kako najlažje do Ženeve je tu nekaj preverjenih nasvetov:

Pot do Ženeve:

Tja se lahko odpravite na več načinov in po več poteh. Z letalom, avtomobilom, avtobusom, vlakom… Večina novinarskega življa (iz Slovenije) se odpravi na pot z avtomobilom. Kljub razdalji  skoraj 900 kilometrov je ta možnost še vedno najbolj priljubljena.  Po avtocesti A4 mimo Trsta, Benetk, prek Milana in v dolino Aoste. Nekaj pred Torinom zavijete v smer Monte Bianco (italijansko) ali Mont Blanc (francosko). Proti vrhu Aoste se lahko odcepite na prelaz San Bernard, Veliki San Bernard. Mali je namreč pozimi zaprt, za velikega pa je tudi treba plačati tunelnino. In v času obilnega sneženja ga pravzaprav ne priporočamo. V tem primeru morate obkrožiti tudi celotno ženevsko jezero. Švicarska vinjeta je tam neizbežna!

Najelegantnejši je torej predor Mont Blanc. Zanj vzamete povratno karto, ki je cenejša in velja 7 dni (cca 50 evrov). Na francoski strani na desno pustimo znamenito smučišče Chamonix in za 100 km francoske avtoceste (smer Geneve) bo zopet treba odšteti kakšnega desetaka evrov (večkrat za krajše odseke). Ne spreglejte oznak, za avtocesto, ker so v Franciji modre barve, za lokalne ceste pa zelene. Ravno nasprotno kot pri nas, v Italiji in potem tudi v Švici. Skratka popolna zmeda. Na meji s Švico seveda »carinikov« ne skrbi prav nič drugega kot to, če ste pred prečkanjem meje nalepili na avto švicarsko vinjeto. Lahko pa se temu izognete, če še pred prečkanjem meje zapustite avtocesto in se čez kraj Annemasse odpravite v Ženevo po lokalni cesti. Pri tem morate računati tudi na malce večjo gnečo, predvsem v jutranjih in večernih konicah, saj morate tako prevoziti tudi celo Ženevo. Vidite pa zato najmondenejše hotele ob obali ženevskega jezera in znameniti vodomet (če ni preveč mraz).

Če strošku za gorivo približno 200 evrov prištejete še cestnine prek Italije (120 evrov) tunelnino (55 evrov), francosko avtocesto (20 evrov) in švicarsko vinjeto (40 evrov), hitro ugotovite, da pot ni tako poceni.

In če vas pot z lastnim avtomobilom ne mika in se vam zdi predraga, preverite možnost tridnevnega izleta z avtobusom, ki ga agencije obljubljajo za okoli 100 evrov. Ali pa enodnevnega organiziranega izleta z letalom. Čarterski let organizirajo iz Ljubljane ali Zagreba. Toda pozor, cene se lahko iz ene ali druge destinacije tudi močno razlikujejo…