Konec tedna bodo na Gorjancih ponovno zahrumeli motorji dirkalnikov. Na sporedu bo 31. GHD Gorjanci. Dolenjska kraljica avtošportnih prireditev se v koledar vrača po enoletni odsotnosti, saj je organizatorjem lani zaradi epidemije ni uspelo izpeljati.

Soorganizacija dveh dolenjskih društev

Organizacijo letošnje izvedbe je prevzela nekoliko spremenjena organizacijska ekipa, ki zdaj v celoti prihaja z Dolenjske. Gre za sodelovanje AMD Novo mesto in AŠD Novo mesto. Odgovorni na čelu s predsednikom organizacijskega odbora Jožetom Brulcem obljubljajo, da bodo tudi letos poleg atraktivnosti največjo možno pozornost posvetili varnosti tekmovalcev in gledalcev.

Na startu zveneča imena

Na listi prijav je 83 dirkačev, od tega velika večina iz Slovenije. Številka seveda ni rekordna, a bodo gledalci kljub temu priča nastopom številnih zvenečih imen gorskega avtomobilizma.

Prvo omembo si zasluži aktualni rekorder proge Patrik Zajelšnik, ki je s svojim prototipom Normo ob rekordnem dosežku leta 2019 proti cilju drvel s povprečno hitrostjo več kot 166 kilometrov na uro. Ura se je ustavila pri času 1:33,086.

Spektakularen nastop pričakujemo tudi od serijskega državnega prvaka Slovenije Milana Bubniča. Pivčan se nazadnje na Gorjancih ni okitil z zmago, saj je takoj po startu doživel težjo nesrečo s prevračanjem in popolnoma uničil svoj dirkalnik. Tako je zmago osvojil Matej Grudnik, ki utegne biti s svojim “strupenim” Cliom Bubničev največji konkurent tudi letos.

GHD Gorjanci 2021 šteje tudi za točkovanje avstrijskega državnega prvenstva. Tako bo nastopilo tudi nekaj vrhunskih dirkačev iz vrst naše severne sosede. Prvi zvezdnik je Karl Schagerl, ki rekordni čas 1:45,56 med turnimi avtomobili drži že vse od leta 2016.

Dirkaški program se bo z dvema vožnjama za trening pričel v soboto ob 14. uri, v nedeljo pa bosta po tretji vožnji za trening, ki se prične ob 9. uri, od 14. ure naprej na sporedu še dve tekmovalni vožnji.