Audi e-tron GT quattro je veliki zmagovalec letošnjega izbora za nagrade World Car Awards, ki so jih v New Yorku podelili že osemnajstič.

Audi e-tron GT quattro je bil hkrati nominiran v kategorijah “svetovni električni avto leta”, “svetovni visokozmogljivi avto” in “svetovni avtomobilski dizajn leta”, na največ­jem in najprestižnejšem svetovnem izboru za nove avtomobile, ki ga označujejo tudi kot “oskar avtomobilskega sveta”, pa je na koncu osvojil naziv “svetovni visokozmogljivi avto”. Več kot 100 avtomobilističnih novinark in novinarjev z vsega sveta je temeljito preizkusilo in glasovalo za vozila, ki so sodelovala v izboru za nagrade za leto 2022.

 “Veseli nas, da se je popolnoma električni Audi e-tron GT quattro le leto dni po svetovni premieri uvrstil med finaliste v kar treh kategorijah,” je po podelitvi nagrad povedal Oliver Hoffmann, član uprave in direktor tehničnega razvoja pri Audiju. “Na to, da je Audi e-tron GT quattro osvojil naziv “svetovni visokozmogljivi avto” in da je Audi to nagrado osvojil že petič, smo seveda še posebej ponosni. Audi e-tron GT quattro je dokaz, da je električna mobilnost lahko ne le trajnostna, temveč tudi dinamična in vznemirljiva. Je pomemben mejnik v naši strategiji električne mobilnosti.” Od leta 2026 bo Audi na svetovni trg uvajal le še nove modele z električnim pogonom. Od leta 2025 naprej naj bi bila proizvodnja v vseh Audijevih tovarnah CO2-nevtralna. Za Bruselj, Győr in Böllinger Höfe, kjer se proizvaja Audi e-tron GT quattro, to velja že zdaj.

Dovršen toplotni management za reproduktabilno zmogljivost

Zmogljivost, zaradi katere je Audi e-tron GT quattro osvojil naziv “svetovni visokozmogljivi avto”, je v veliki meri rezultat dovršenega toplotnega managementa. Ta sistem je v Audiju e‑tron GT quattro sestavljen iz štirih hladilnih krogotokov. Baterija in pogonske komponente so tako vedno na idealnem temperaturnem nivoju, kar zagotavlja reproduktabilen razvoj moči.

Kdor v Audiju e-tron GT quattro uporablja načrtovalnik poti za e-tron, z inteligentnim temperaturnim managementom glede na zunanjo temperaturo že med vožnjo poskrbi, da ima baterija optimalno temperaturo za polnjenje. To je še posebej koristno za hitro polnjenje z močjo do 270 kW.

Audijeva serija zmag se nadaljuje

Vključno z letošnjo zmago je znamka, ki jo krasijo štirje krogi, na izboru World Car Awards osvojila že enajst prvih mest. S tem je Audi postal najuspešnejši proizvajalec v zgodovini podeljevanja teh nagrad.

Audijeve zmage na izborih World Car Awards

2005Audi A6Svetovni avto leta
2007Audi RS 4Svetovni visokozmogljivi avto
 Audi TTSvetovni avtomobilski dizajn leta
2008Audi R8Svetovni visokozmogljivi avto
 Audi R8Svetovni avtomobilski dizajn leta
2010Audi R8 V10Svetovni visokozmogljivi avto
2014Audi A3Svetovni avto leta
2016Audi R8Svetovni visokozmogljivi avto
2018Audi A8Svetovni luksuzni avto leta
2019Audi A7 SportbackSvetovni luksuzni avto leta
2022Audi e-tron GT quattroSvetovni visokozmogljivi avto