Francoski DS razkriva novega člana prestižne družine, drugo generacijo modela DS 4. Kupce bo iskal v razredu kombilimuzin in kompaktnih križancev, obenem pa bo poskušal speljati kakšnega privrženca premijskih nemških znamk.

DS 4 bo že četrti model mlade znamke, ki je svoj preporod doživela leta 2015, ko so postali samostojna znamka, pred kratkim pa so postali člani novonastalega združenja Stellantis. V DS-ovi paleti se pridružuje modelom DS 3 Crossback, DS 7 Crossback in DS 9, zapolnil pa bo vrzel med starim DS 4 ter ukinjenim DS 5. Soočil se bo s precej zahtevno nalogo, zaradi svoje dvorazrednosti bo moral opravit s konkurenco popularnih kombilimuzin, kot sta Ford Focus in Volkswagen Golf ter sorodnim, vendar ugodnejšim kompaktnim križancem Citroen C4.

Glavna strategija DS 4 je drzno, a privlačno oblikovanje z ostrimi linijami in značilnimi stilskimi elementi. Oblikovno si s sorodnimi modeli deli postavno sprednjo masko, katero definirata tanjša matrična žarometa in pokončna dnevna LED osvetlitev na robu odbijača. Za dinamičen videz poskrbi skoraj kupejevska strešna linija, zaključena s strmim zadnjim oknom in elegantno LED osvetlitvijo. K boljši aerodinamični učinkovitosti pripomorejo skrite vstavljive kljuke vrat, platišča lahko merijo vse do 20-palcev. Sicer pa DS 4 v dolžino meri 4.440 mm, je 1.830 mm širok in 1.470 mm visok.

Poleg standardne izpeljanke bosta na voljo še dve, DS 4 Cross in Performance Line. Cross, kot že ime namiguje, prejme bolj robustno SUV oblikovanje s črnimi plastičnimi obrobami odbijačev, stranskih pragov, blatnikov, v črnino so odeti tudi strešni nosilci in okvirji oken, unikatna so platišča. Tehnološki oddelek prejme napreden sistem izbire voznih programov za snežne, blatne ali peščene površine. Pri izvedenki Performance Line mehanskih izboljšav ni, spremembe zajemajo le športno preobrazbo s črnimi dodatki.

Kabina DS 4 je doživela digitalno revolucijo, fizičnih gumbov je le peščica, zasloni so kar trije. Za volanom se skrivajo digitalizirani merilniki, na sredini armaturne plošče je 10-palčni informacijski zaslon, katerega upravljamo s 5-palčno enoto na sredinski konzoli. Poimenovali so jo DS Smart Touch. Predstavili so še nov head-up prikazovalnik, z naprednim sistemom razširjene resničnosti, ki navigacijska navodila projicira na cesto štiri metre naprej, namesto na vetrobransko steklo. Elegantna notranjost bo lahko po željah strank odeta v kakovostno usnje ali alkantaro, z dekorativnimi elementi iz karbonskih vlaken ali naravnega lesa.

Ker je DS 4 zasnovan na enaki EMP2 platformi kot DS 7 Crossback in Peugeot 3008, ga bodo poganjali enaki pogonski sklopi. Vrh predstavlja priključni hibrid sestavljen iz 1,6-litrskega bencinskega motorja, elektromotorja in 12,4 kWh baterijo. Moč je odmerjena pri 225 KM, električna avtonomija pa pri 50 kilometrih. Čeprav sodobna arhitektura to omogoča, prihod popolnoma električne izvedenke ni potrjen. Preostalo motorno paleto zastopajo poznane bencinske in dizelske enote. PureTech bencinarji bodo ponujali 130, 180 ali 225 KM, dizelski Blue HDi zmore 130 KM. Prav vsi so serijsko povezani z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

In cene? Osnovni bencinec z opremo Bastille + bo veljal 28.230 evrov, medtem ko bo dizelski DS 4 dosegljiv za najmanj 29.730 evrov. V kolikor ste pogled usmerili proti hibridni različici, boste morali pripraviti najmanj 39.230 evrov.