Skupina Renault, Valeo in Valeo Siemens eAutomotive objavljajo, da so podpisali memorandum o soglasju za ustanovitev strateškega partnerstva za zasnovo, skupen razvoj in proizvodnjo nove generacije avtomobilskega elektromotorja v Franciji, ki bo omogočil ukinitev rabe redkih zemelj.

Trije partnerji bodo združili svoje veščine in priznano strokovno znanje pri snovanju edinstvenega električnega pogonskega sklopa brez primere na svetu: več moči z manjšo potrebo po energiji in brez uporabe redkih zemelj.

V okviru tega sodelovanja bo vsak od treh partnerjev prispeval k razvoju in proizvodnji dveh poglavitnih delov elektromotorja: rotorja in statorja. Renault bo razvil in proizvajal rotor z navitjem za sinhroni elektromotor – tehnologija EESM (Electrically Excited Synchronous Motor). Zasnovan brez uporabe redkih zemelj bo omogočal večji energijski izkoristek. Razen dobave sestavnih delov, temelječih na najboljšem strokovnem znanju vsakega od podjetij, bo celotna arhitektura vseobsegajočega (»all in one«) elektromotorja za Skupino Renault zasnoval Renault.

Valeo in Valeo Siemens eAutomotive bosta razvila in proizvajala stator, ki izhaja iz tehnološkega strokovnega znanja podjetja Valeo o združevanju bakrenih žic. Zahvaljujoč njegovim edinstvenim veščinam na tem področju, ki omogoča vgradnjo večje gostote bakra v stator, lahko Valeo pridobi večjo moč elektromotorja, ne da bi se ob tem povečala poraba energije.

Skupina Renault, Valeo in Valeo Siemens eAutomotive bodo tako prvi akterji, ki bodo velikoserijsko proizvajali elektromotor z močjo 200 kW, zasnovan brez redkih zemelj, začenši z letom 2027. Baza proizvodnje elektromotorja za potrebe Skupine Renault bo v njeni tovarni Cleon v Normandiji v Franciji.