Ali bi uganili, da je Volkswagen v samo štirih letih prodal več kot milijon T-Rockov? Ta izredna globalna popularnost je razlog, da so se v Wolfsburgu prenove lotili precej skrbno in brez velikih presenečenj, a vseeno so v ponudbi obdržali posebneža v obliki kabrioleta.

Sprehodimo se najprej okoli osvežene zunanjosti, kjer so mu namenili nekaj več stila v obliki zatemnjenih zadnjih svetil in nove standardna LED žarometa spredaj (opcijska ostaja matrična tehnologija) povezana z značilnim tanjšim svetlobnim elementom sredi maske, kar smo spoznali že pri novem Golfu. Skladno so prerešetali izbiro karoserijskih barv in oblikovanja platišč.

Ko odpremo vrata nas bodo presenetile površine odete v mehkejše materiale, c čimer se poskušajo odkupiti za nepričakovano slabo kvaliteto materialov predhodnika. Med novo standardno opremo sedaj spadajo 8-palčni digitalizirani merilniki, ki pri nabrušenem T-Roc R v širini merijo še dodatna dva palce. Sredinski informacijski zaslon je opazno zrasel in se pomaknil malenkost više, zadaj pa se skriva najnovejša programska oprema, ki je lahko ob doplačilu konstantno povezana s svetovnim spletom za hitrejše posodabljanje, s storitvama Apple CarPlay in Android Auto pa se lahko sedaj povežemo brezžično.


Aktivni tempomat s funkcijo predvidevanja je povezan neposredno s satelitsko navigacijo, tako lahko v naprej predvidi križišča ter nadzoruje krmiljenje, zaviranje in pospeševanje do hitrosti 210 km/h. Bistven preskok voznih pripomočkov v primerjavi z odhajajočim modelom, tudi parkirni asistent je bolj inteligenten z možnostjo asistence spredaj in ne le zadaj.

Poglejmo še pod pokrov motorja, kjer bomo našli tri bencinske motorje, in sicer litrskega trivaljnika s 110 KM, 1,5-litrskega štirivaljnika s 150 KM in 2-litrsko enoto s 190 KM. Dizelsko plat bo zastopal 2-litrski štirivaljnik v konfiguraciji s 115 ali 150 KM. Menjalnika bosta klasičen šeststopenjski ročni in sedemstopenjski dvosklopčni DSG samodejni.

Skupaj s standardnimi T-Roc je pripeljal pomlajeni R, katerega še vedno žene poskočen 2-litrski TSI s 300 konjskimi močmi, ki vso energijo preko DSG menjalnika prenaša na vsa štiri kolesa. Rezultat je križanec, s katerim stotico dosežemo v 4,9 sekundah. Kdor bo želel nekaj več igrivosti bo vesel, da je Volkswagen omogočil popoln izklop sistema nadzora stabilnosti.

Estetsko se bo od ostalih razlikoval po modrih zavornih čeljustih, unikaten LED svetlobnem zapisu in številnimi »R« oznakami, medtem ko tudi notranjost nadaljuje modro obarvano tematiko. Za več zvočnega užitka bo poskrbel še doplačljiv Akrapovič izpušni sistem.

Kaj pa opreme in cene? Na voljo so slede stopnje oprem: osnovna Life, kateri sledi Style oziroma R-Line, najvišje pa kotira T-Roc R. Trenutni vstopni model 1.0 TSI Life vas bo stal vsaj 25.139 evrov, močnejši 1.5 TSI motor izhodiščno ceno dvigne na 26.807 evrov, medtem ko se dizelska stran prične pri 27.099 evrih. Za nabritega T-Roca R bo iz denarnice potrebno potegniti vsaj 49.346 evrov, T-Roc zgoraj brez pa je na voljo od 31.234 evrov naprej.