Na slovenske ceste je zapeljal Peugeot 408. Ta privzdignjena kombilimuzina z drznim videzom in sorazmerno funkcionalnostjo ponuja vmesno pot med modeloma 508 karavan ter srednje velikim SUV-jem 3008.

Medtem ko 408 utira nove smernice levčkov, vključno z novim stilom maske, ki bo v prihodnje prešel na preostale modele, se pod površjem skriva že ustaljena tehnologija. Zasnovan je na najnovejši evoluciji platforme EMP2, ki bo sprejela le en klasičen bencinski motor in priključno-hibridne pogone, zelo verjetna je tudi povsem električna različica e-408. Samcat neelektrificiran motor v trenutni ponudbi bo 1,2-litrski trivaljni turbobencinar s 130 KM, ki bo tudi proti koncu leta pridobil blago-hibridno pomoč.

Par priključnih hibridov Hybrid 180 in Hybrid 225 že dobro poznamo iz ostale ponudbe. Sestavljajo ju 1,6-litrski štirivaljni turbobencinski motor in elektromotor, kateremu energijo dostavlja 12,4 kWh baterija, ki se preko 7-kilovatne stenske polnilnice napolni v slabih dveh urah. Vožnja v izključno električnem načinu, bo odmerjena s 60 kilometri dosega. Prav vsi motorji bodo povezani z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom.

S 4,69 m dolžine in 2,79 m medosne razdalje je 408 razmeroma dolg, z 1,48 m višine pa bolj spominja na dvignjeno mešanico limuzine ter karavana. V primerjavi s kompleksno sprednjo masko, je stranski profil 408 relativno preprost, z lahkotnimi linijami in postavnimi boki. Privlačno zasnovan zadek z vzdolžno svetlitvijo je s črnim plastičnim odbijačem razdelen na dva dela in mu daj vtis robustnosti. Kljub aerodinamični silhueti s količnikom zračnega upora le 0,28 Cd, so se snovalci osredotočili na praktičnost, saj ponuja kar 188 mm prostora za noge zadnjih potnikov, prtljažnik pa sprejme od 536 do 1.611 litrov prtljage (pri priključnem-hibridu 471 litrov).

Notranje oblikovanje močno spominja na novega 308, z najsodobnejšo i-Cockpit postavitvijo armaturne plošče, kjer najdemo osrednji 10-palčni zaslon z i-Connect Advanced programsko opremo, digitalne tipke za hitre bližnjice in seveda zaslon pred voznikom. Sodoben informacijski sistem podpira over-the-air posodobitve in napredno glasovno upravljanje. 408 bo lahko opremljen tudi s kakovostnim Focal ozvočenjem z 10 zvočniki, matričnimi lED žarometi, štirimi USB priključki in brezžično polnilnico mobilnih naprav.

Manjkala ne bo niti zbirka aktualnih delno avtonomnih voznih in varnostnih pripomočkov Drive Assist 2.0, ki prinaša sistem samodejne menjave voznega pasu, aktivni tempomat s tehnologijo stop and go in aktivno ohranjanje pasu. Na voljo bodo še sistem nočnega vida, nadzor prečnega prometa, monitor mrtvega kota s podaljšanim dometom in dvojno laminirana stekla za bolj umirjeno doživetje vožnje.

Cene novega 408 se bodo pričele pri 29.400 (v kolikor se boste odločili za njihovo financiranje; uradna cena je 30.400) evrih. Za najbolje opremljeno hibridno različico bodo zahtevali vsaj 45 tisočakov, pri slovenskem zastopniku pa želijo v letošnjem letu predati vsaj 250 ključev nove 408-ice.