Fiatov dostavnik Scudo je luč sveta ugledal že davnega leta 1996. v 27 letih je doživel štiri osvežitve, sedaj, v peti, pričakuje, da si bo odrezal še bolj zajeten kos pogače. In kaj stoji za tako samozavestno držo?

Fiatov model je zasnovan na Stellantisovi EMP2 platformi, kakršno že uporabljata dva para – Peugeot Expert in Traveller ter Citroen Dispatch in SpaceTourer. Scudo bo na voljo v štirih karoserijskih različicah, in sicer kot šasija, furgon, crewcab ter kasneje kot e-Ulysse. Motorna paleta bo ponujala tri različne pogone. Poldrugi liter prostornine bo imel Multijet z močjo 100 oziroma 120 KM – oba bosta spojena s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom.

Dvolitrski Multijet bo na voljo s 145 KM oziroma 180 KM, na voljo pa bo, bodisi s 6-stopenjskim ročnim bodisi 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Posebna zgodba je s-Scudo, ki zmore 136 KM, kupci pa bodo lahko izbirali med 50 in 75 kWh baterijo (WLTP poraba: 25,7 kWh/100 km).

Med asistenčno opremo boste našli vse od sistema za repoznavanje prometnih znakov, sistem za oprijem koles, sistm za opozarjanje na nenamerno spremembo voznega pasu, kamero za vzvratno vožnjo …

Scudo bo na voljo v dveh dolžinskih različicah. Krajša (L2) meri 495, medtem ko daljša (L3) meri 530 centimetrov. Nosilnost znaša med 1.001 in 1.333 kilogrami, odvisno katero izvedenko si boste omislili. V krajšega furgona lahko pospravite za 5,3, v večjega pa do 6,6 kubičnega metra najrazličnejše krame. Za lažje nakladanje (in razkladanje) so na voljo velika stranska drsna vrata, ki merijo 92 centimetrov. Italijani stavijo tudi na različico Crewcab, ki omogoča prevoz petim/šestim potnikom, zaradi enostavnega zlaganja zadnje klopi, pa lahko povečate tovorni prostor za poldrugi kubik.

Kaj pa cene? Osnovni 1.5 Mutlijet 100 bo na voljo od 28.645 (vključen 7 % popust) evrov, medtem ko je cena brez davka 22.250 evrov. Pri Fiatu obljubljajo doseg pri e-Scudu nekje do 300 kilometrov. V kolikor je večina vaši poti znotraj omenjene razdalje in sodite med tiste, ki nekoliko bolj stremijo k okoljski ozaveščenosti, no potem boste morali odšteti najmanj 38.769 evrov.