V sklopu BMW-jeve arene so nam na gorenjskem koncu, natančneje v Bohinju in na Pokljuki, predstavili lepo bero BMW-jevih novosti, novega M2, prvega elektrificiranega M-a – športnega terenca XM, prenovljenega Z4, novega M3 Touring, električni model iX1 in novost na dveh kolesih – BMW M 1000 R. Med naštetimi smo imeli možnost opraviti prve kilometre z modeli iX1, Z4 M40i in M3 Touring, s prvim karavanom M.

BMW XM

XM je prvi samostojni M po seriji M1, prav tako gre za prvega elektrificiranega M-a s hibridnim pogonom. Njegova prezenca je izstopajoča iz vsakega zornega kota, odlikuje ga veliko zunanjih detajlov z velikansko odprto masko z LED osvetljeno obrobo, vzdolž vozila je prisotna tudi poudarjena bočna letvica, zadek pa krasijo pokončno postavljene izpušne cevi in prečiščen dizajn prtljažnih vrat, brez klasičnega BMW-jevega logotipa.

Notranjost odlikuje prepoznaven BMW-jev M-kokpit, z novim povezanim ekranom in s skoraj 100% digitalizacijo. Potovalna izkušnja je v kabini postavljena na povsem nov nivo luksuza, zahvaljujoč vrhunskim materialom, kot sta usnje v posebni vintage rjavi barvi in alkantara. Tako sedeži kot zadnja sedalna klop niso zgolj samo lepi, temveč tudi neizmerno udobni. Usnje v drugi sedežni vrsti krasi tudi del med samimi vrati in sedežno klopjo, kjer ponavadi najdemo trše materiale. Posebno je tudi stropno platno z novim dekorativnim vzorcem in ambientalno osvetlitvijo.

Gre tudi za prvi model M z aktivnim krmiljenjem, na voljo je tudi integriran zavorni sistem s športnimi zavorami M, opcijsko pa tudi velikanska 23-palčna platišča. Voznik izbira med tremi voznimi programi: med hibridnim, kjer sistem samodejno preklaplja med bencinskim in električnim motorjem, popolnoma električnim, v katerem je avtomobil zmožen prevoziti do 80 kilometrov, in klasičnim bencinskim, pri čemer motor polni baterijo. Sistemska moč hibridnega pogonskega sklopa je 653 KM, ob čemer proizvaja 800 Nm navora, na voljo pa bo tudi edicija Red Label, s 748 KM in 1.000 Nm navora, ki bo z mesta do stotice pospešila v 3,9 sekunde.

 

BMW M3 Touring

Koktajl želja z družinsko naravnanostjo nabriti karavan kaže s prtljažnikom, ki meri od 500 do 1.510 litrov ter med drugim ponuja ločeno odpiranje zadnjega stekla. Notranjost z velikim vodoravnim panelom s dvema zaslonoma označujejo športni sedeži, pri čemer sta opcijsko na voljo školjkasta sedeža M carbon z dirkalno funkcionalnostjo in popolno električno nastavljivostjo.

Seveda se M3 touring od običajnih karavanov serije 3 precej očitno razlikuje tudi navzven, med drugim po velikih ledvičkah brez okvirjev, po opazno razširjenih blatnikih ter po velikem usmerjevalniku zraka na zadku, ki gosti štiri izpušne cevi. Na drugem koncu avtomobila se pod pokrovom nahaja turbobencinski vrstni šestvaljnik, ki razvije 375 kilovatov (510 KM) moči in 650 Nm navora. To prenaša na vsa štiri kolesa prek osemstopenjskega samodejnega menjalnika M steptronic in inteligentnega štirikolesnega pogona M xDrive, ki na željo voznika omogoča tudi prenos le na zadnji kolesi.

Ta skupek tehnike omogoča pospešek do stotice v 3,6 sekunde ter suvereno doseganje elektronsko omejene končne hitrosti 250 kilometrov na uro (270 km/h s paketom M driver’s). Pri nas je treba zanj v izvedbi competition odšteti najmanj 99.950 evrov.

BMW M2

Za pravi, puristični užitek v vožnji pa bo poskrbel novi M2, tretja zvezda dogodka, ki se lahko pohvali z nazivom najbolje prodajanega avtomobila v družini M. Novi model je iz oblikovalskega vidika, v primerjavi s predhodnikom, občutno spremenjen. Povsem na novo so oblikovane bolj oglate ledvičke, prav tako so bolj oglate linije in odbijači. Opcijsko so na voljo karbonska streha in športni sedeži iz karbona.

Šestvaljni motor in zadnji pogon sta za M2 že stalnica, v novi konfiguraciji pa 3,0-litrski turbo bencinar proizvede še nekoliko več moči, natančneje 460 KM in 550 Nm navora, kar zadostuje za pospešek z mesta do sto v 4,1 sekunde. Z novo generacijo M2 je poleg samodejnega menjalnika na voljo tudi 6-stopenjski ročni menjalnik, za še bolj pristno, puristično vozno izkušnjo. Začetna cena M2 je 76.500 evrov.