Ford Ranger Raptor je do zdaj že marsikoga močno navdušil, a je zavoljo dolgočasnega 2-litrskega turbodizla z 213 KM pustil malce grenak okus. V letu 2023 se približek drame in duše, kot jo ima ameriški F-150 Raptor z V8, vzpostavlja v zmogljivi konjenici bencinskega šestvaljnika.

3-litrski EcoBoost twin-turbo V6 šestvaljnik proizvaja 292 KM in 491 Nm navora, prav tako pa preko aktivnega izpušnega sistema lepše zapoje kot predhodnik! Za usklajenost z  zmogljivostjo, elektronsko krmiljen aktivni izpušni sistem okrepi zvok motorja v štirih izbirnih načinih:

– Quiet (tiho) – pred zmogljivostjo in zvokom daje prednost tišini, da ohrani mir s sosedi ob zgodnjih jutrih.
– Normal (običajno) – ta profil je namenjen vsakodnevni uporabi in ponuja zmeren zvok izpušne cevi, ne da bi bil preglasen za uporabo na mestnih ulicah. Privzeto je uporabljen za vozne načine Normal (običajno), Slippery (spolzko), Mud/Ruts (blato in kolovozi) in Rock Crawl (plezanje po skalah).
– Sport (športno) – ponuja glasnejši in bolj dinamičen zvok.
– Baja (sipine) – najizrazitejši profil izpušnega sistema tako po glasnosti kot po tonu. V načinu Baja se izpušni sistem obnaša bolj neposredno. Namenjen je samo za terensko uporabo.

Za razvoj tokrat skrbi avstralski oddelek Ford Performance, ki je v celoti preuredil podvozje Rangerja, za lažje kljubovanje zahtevnim podvigom. Novo vzmetenje prinaša več hoda, aktivne FOX Racing blažilnike, dodatno je okrepljena zaščita vitalnih delov podvozja, sedaj iz 2,3 mm debelega jekla. Ustrezno je bila ojačana tudi šasija, novih je sedem različnih voznih profilov in sistem stalnega štirikolesnega pogona z elektronsko nadzorovanim dvostopenjskim reduktorjem ter zaporama diferencialov spredaj in zadaj.

Na zunaj ga bomo brez težav ločili od povprečnih Rangerjev, saj je s svojimi dimenzijami resnično nastopaški. Glavna je širina – čez celotno sprednjo masko se razprostira napis Ford, blatniki so izdatni širši zaradi lažje namestitve zajetnih terenskih pnevmatik, ovitih okoli unikatnih Raptor 17-palčnih platišč. V notranjosti so ga opremili s školjkastima športnima sedežema, številnimi oranžnimi okrasnimi elementi, magnezijevima obvolanskima ročicama, gigantskim 12-palčnim zaslonom na sredini armaturke in12,4-palčnimi digitalnimi merilniki.

Kaj pa cene? Raptor z 2-litrskim EcoBlue (razvije 205 KM) bo na voljo od 72.120 evrov. Pravi, kleni, Raptor s 3-litrskim bencincem bo kupcem dosegljiv za najmanj 76.580 evrov. Po prvih prevoženih kilometrih bo s svojo podobo zagotovo sejal strah in trepet na (slovenskih) cestah. Pri slovenskem zastopniku pa pričakujejo, da bodo letos predali 130 ključev novega Raptorja.