Emotiven karavan s Pirenejskega polotoka – Seat Leon ST 2.0 TDI DSG FR

Še pred jesensko osvežitvijo sem na test dobil karavanskega Leona z FR paketom opreme. To je celota, ki je pisana na kožo marsikateremu očetu. Tako kot vsak Leon doslej, je tudi ta prepričal z atraktivno obliko, dinamičnim karakterjem in odlično izdelavo.

V notranjosti je delovno okolje zasnovano v dinamični luči. Sedi se športno nizko. Ergonomija je ”nemško” dobra, saj sedež in volan ponujata ogromno možnosti nastavitve. Nastavljiv je tudi sredinski naslon za roko.

seat-leon-st-dsg-fr-8

Voznik ima informacije o vozilu in ostalih stvareh izpisane pred sabo na vodoravni paneli, na kateri se nahajajo merilni instrumenti in 7-palčni zaslon na dotik. Slednji je na dosegu roke in v vidnem polju. Nekaj nižje so stikala klimatske naprave, nato vrstica s pripomočki za vožnjo in priročen zaprt shranjevalni predal. Sredinska konzola je lepo speljana do zadnje vrste sedežev, na koncu katere so nameščene reže za dovod zraka.

Testno vozilo je imelo stopnjo opreme FR in dolg seznam dodatne opreme. Kabino so poživeli športni sedeži, delno kombinirani z usnjem in prešiti z rdečimi šivi. Te šive najdemo še na športno prisekanem volanskem obroču, menjalni manšeti in na ročici ročne zavore. Udobje je bilo pogojeno z dvopodročno samodejno klimatsko napravo, elektrificiranimi stekli, multifunkcijskim volanom, 7-palčnim zaslonom na dotik v slovenskem jeziku, navigacijo, izbiro voznikovega profila, avtomatskimi lučmi, senzorjem za dež…

Najbolj poglavitna stvar tega 4,54 m dolgega kompaktnega karavana pa je prtljažnik, ki se ponaša z uporabnostjo in prilagodljivostjo ter optimalno funkcionalnostjo vse do najmanjših detajlov. Prostornina osnovnega prtljažnika meri 587 litrov. Pri zloženi zadnji sedežni klopi in naložen do stropa pa je vanj mogoče spraviti do 1.470 litrov prtljage.seat-leon-st-dsg-fr-6

Leon ST je tako zlahka kos tudi večjim transportnim izzivom.

Uporabno je dvojno dno ki mu lahko spremenimo višino, odprtina v srednjem delu sedežnega naslonjala je primerna za daljši tovor, sicer pa v avtomobil lahko spravimo tudi do 2,6 m dolge predmete, ko zložimo še prednji sopotnikov sedež. Tudi za pokrivni rolo so našli primerno mesto v dnu, kamor ga lahko pospravimo, za glave potnikov pa pred naletom prtljage skrbi premična, v rolo navita pregradna mreža. Na račun podaljšane strehe pa je temu primerno ogromna bila steklena streha z možnostjo odpiranja prednjega dela in električno pomičnim senčnikom.

Leona je poganjal 2,0-litrski dizelski agregat s 110 kW(150 KM) moči v povezavi s 7-stopnejskim DSG menjalnikom. S tem agregatom se dobi dve stvari. Konkretno zalogo moči ter navora, za poslastico pa še ugodno porabo. Normni krog je zahteval 5,6 litra goriva na 100 kilometrov, kar je izjemen rezultat. Najvišja dosežena poraba med športno vožnjo je bila 6,9 litra, umirjena pa 4,5 litra na 100 kilometrov.

Vožnja z Leonom je dinamično naravnana. Z izbiranjem voznikovega profila lahko parametre še bolje določimo. V načinu Sport se notranjost obarva rdeče, obrati narastejo, volan in plin sta agilnejša. Leon se prebudi in pokaže svoj pravi jaz. Voznik dobi vse informacije s cestišča, zavijanje je direktno, zavore so sigurne. Strah, da vam bo nos ušel, je odveč. Kljub trši nastavitvi podvozja je Leon udoben in daljša avtocestna križarjenja ne bo povzročila utrujenosti voznika. Kvalitetno izdelan, večnamensko uporaben, dinamičen ter oblikovno atraktiven Leon, bo marsikomu dvignil utrip.

Tehnični podatki – Seat Leon ST 2.0 TDI DSG FR
Vrsta motorja: Turbodizelski
Prostornina motorja: 1.989 ccm
Moč motorja: 110 kW (150 KM) pri 4.000 vrt./min
Navor: 320 Nm pri 1.750 vrt./min
Menjalnik: samodejni, 7-stopenjski
Pogon: sprednji pogon
Največja hitrost: 215 km/h
Pospešek: 8,4 s
Poraba na testu (eko krog): 5,6 (4,9) l/100 km
Posoda za gorivo: 50 l
Mere vozila: 4.535 mm x 1.816 mm x 1.454 mm
Medosna razdalja: 2.636 mm
Masa vozila: 1.350 kg
Prostornina prtljažnika: 587-1.470 l
Cena osnovnega modela: 14.990 €
Cena testnega modela: 29.527 €

https://www.avtofotomarket.si/testi/2014/06/08/seat-leon-st-1-4-tsi-style/

https://www.avtofotomarket.si/testi/2014/11/16/seat-leon-2-0-tsi-cupra/

https://www.avtofotomarket.si/testi/2015/03/17/seat-leon-st-1-6-tdi-style/