Prestiž v kompaktnem razredu – drugič.

Petvratni različici (kombilimuzina ali Hatch Back) pri Audiju pravijo Sportback. Audi A3, ki smo ga v novi obliki tretje generacije spoznali lani v jeseni je sedaj na voljo tudi v petvratni različici (kombilimuzina ali Hatch back), ki jo pri Audiju imenujejo Sportback.

Od predstavitve prve generacije Audijeve »trojke«, leta 1996, so v svetu prodali že prek tri milijone teh vozil. V Sloveniji se je v teh letih zanj odločilo prek 6200 kupcev. Na začetku le trtivratni model je kasneje dobil tudi petvratno različico, prav tako pa so paleto popestrili s športnejšo različico S3,  modelom Sportback, kabrioletom in seveda pogonom Quattro. Različice s hibridnim pogonom, s pogonom na zemeljski plin ali pogonom Audi e-gas pa so tudi že pred vrati.

audi a3 SB IMG_7571

Novi Audi A3 Sportback je tako kot trivratna različica prepoznaven po novih prednjih lučeh, izraziti bočni liniji, zunanjih ogledalih vgrajenih v bok vrat in serijskemu spojlerju na zadnjih vratih. Zadnji del se razlikuje le v drobnih detajlih, kot so bolj pokončno postavljena vrata prtljažnika in malce drugače oblikovane zadnje luči. Na voljo so opcijske LED dnevne luči in ksenonska tehnologija žarometov. V   drugi polovici leta bodo na voljo tudi novi celostni LED   žarometi. Najprej opcijsko v S3, potem pa tudi v drugih modelih.

audi a3 SB IMG_7584

V notranjosti je značilna vodoravna linija vgrajenih stikal, število katerih so zmanjšali na minimum. Ročna zavora je električna, velik osrednji prikazovalni zaslon (opcija) se skrije v armaturno ploščo, MMI upravljalni gumb pa omogoča nove tehnične možnosti. Na razpolago je kamera, ki prepoznava znake, radarski tempomat, obstaja pa tudi sodobna opcija – seveda različne možnosti povezovanja v medmrežje… Preko (individualnega) zakupa do interneta lahko dostopamo do množice različnih podatkov in informacij kot so na primer vremenska napoved, letalski vozni red, železnica, črpalke za gorivo in cene goriva, prireditve v mestih in seveda dostopamo do družbenih omrežij kot je Facebook… Pri nas žal deluje le nekaj opcij, veliko več pa jih je na voljo v tujini.

A3 Sportback je v primerjavi s trivratno različico za 73 mm daljši (4,31 m), ima za 35 mm daljšo medosno razdaljo, zato se je za 15 litrov povečala tudi osnovna prostornina prtljažnika (389 l). Z zloženo zadnjo klopjo je prtljažnik večji za 120 litrov (1220 l).

audi a3 SB IMG_7579

Vožnja takega avtomobila je seveda razredu primerna. Pridevnik premijski pomeni vrhunsko udobje, odlično zvočno izolacijo, udobno ali trše nastavljeno podvozje (možnost različnih nastavitev trdote – Audi drive select). Sistem stalnega prilagajanja blaženja voznim razmeram, v kombinaciji s športnim podvozjem omogoča tri prednastavljene režime vožnje: comfort (novost), auto in dynamic. Kar niso pudarili pri prvi predstavitvi nove trojke je konstrukcija zadnje preme. Pri vse modelih so namreč posamične obese, le z najšibkejšim motorjem vgrajujejo poltogo premo.

Motorna ponudba je enaka kot pri trivratnem modelu. Kljub enakim zmogljivostim ali prostorninam, so vsi motorji za A3 konstruirani na novo. Sprva je A3 SB na voljo z motorji: bencinskima TFSI (1,4/1,8) z močmi 90, 103, 132 kW ter dizelskima TDI (1,6/2,0) z močmi 77 in 110 kW. Na izbiro bo 6-stopenjski ročni menjalnik ali 7-stopenjski S tronic (za Quattro 6 stopenjski). Quattro pogon je seveda na voljo le pri močnejših motorjih. Dva najnovejša bencinska motorja 1,2 TFSI in 1,4 TFSI z možnostjo izklopa delovanja dveh valjev bosta na voljo nekje sredi leta.

Spiska tako serijske kot dodatne opreme sta dolga, vendar že v osnovi A3 prihaja s sedmimi varnostnimi blazinami, električna ročna zavora pa deluje na vsa štiri kolesa (EPB)… A3 Sportback je na voljo s tremi paketi opreme (Attraction, Ambition, Ambiente). Za osnovni bencinski model je treba odšteti 23.390 evrov, za osnovni dizelski pa 23.410. Kar pomeni, da je petvratna različica za 1140 do 1260 evrov dražja od trivratne. Najzahtevnejši bodo seveda počakali na model S3 (2,0 TFSI/221 kW/380 Nm), pri čemer cena sploh ne bo najbolj pomembna. Pomembneje bo, da bo nižji, da bo imel poseben izgled maske in odbijačev, štiri izpušne cevi…

Audi A3 Sportback S line/Standaufnahme