Podjetje „odelo Slovenija“ iz Prebolda je prejelo prestižno evropsko nagrado “Automotive Lean Production Award 2013” kot zmagovalec v kategoriji mednarodnih srednje velikih podjetij. Generalni izvršni direktor odelo skupine Klaus Holeczek poudarja, da je nagrada rezultat vztrajnega uvajanja t.i. ‘lean kulture’ v podjetje.

Nagrado podeljujeta nemška strokovna revija Automobil Produktion in svetovalno podjetje Agamus Consult.V družbi ostalih letošnjih zmagovalcev so med drugim tudi tovarne avtomobilskih proizvajalcev VW, Seat in Fiat.

Pobuda nagrade in študije za vitko proizvodnjo »Automotive Lean Production Award« že več kot 6 let sledi cilju ‘Učimo se od najboljših!’, kar predstavlja tudi kriterij izbire zmagovalca. V primerjalni študiji se na mednarodnem tekmovanju za prestižno nagrado za vitko proizvodnjo pomerijo proizvajalci originalnih delov in dobavitelji. Nagrade se podelijo v šestih različnih kategorijah, študije pa se je letos udeležilo skupno skoraj 100 proizvodnih podjetij iz avtomobilske industrije s področja celotne Evrope.

Direktor podjetja Agamus Consult dr. Werner Geiger je dejal: »V podjetju odelo Slovenija so pokazali, kako potekata uspešna uvedba in izvajanje načel vitke proizvodnje. Premišljeno izdelan načrt “vitke poti”, visoka stopnja zavezanosti projektu na vseh vodstvenih ravneh in njihova vztrajnost so nedvomno temelji uspeha podjetja. Tovarna v Preboldu sodeluje v naši študiji že vse od leta 2009, zato smo lahko ves ta čas spremljali njihov način dela in napredek. Vsem v podjetju odelo Slovenija zato izrekamo naše najvišje priznanje.«

Podjetju, ki se uvršča med večje delodajalce v Sloveniji, so ves čas ob strani stali tudi odelovi strokovnjaki z razvojnih oddelkov v Nemčiji. Visoka strokovnost in dobro sodelovanje med slovenskimi in nemškimi strokovnjaki so pripomogli k temu, da so projekti prispeli v serijsko proizvodnjo z visoko stopnjo zrelosti.

Zmagovalcem letošnje študije bodo nagrade podelili 23. oktobra 2013 na kongresu “Automotive Lean Production Kongress”, ki bo potekal v Volkswagnovi tovarni v Wolfsburgu v Nemčiji.

odelo Slovenija_proizvodnja 2

O družbi odelo in podjetju odelo Slovenija

Družba odelo je uveljavljen proizvajalec visokokakovostnih zadnjih luči, tretjih zavornih luči in smernikov za avtomobile t.i. premium razreda. Podjetje je leta 1935 ustanovil Alfred Schefenacker v Esslingenu v Nemčiji, leta 2008 pa se je preimenovalo in začelo delovati pod znamko odelo. Leta 2011 je skupina odelo prešla v stoodstotno last podjetja Bayraktarlar Holding A. S., ki ima sedež v Istanbulu in je eden vodilnih proizvajalcev avtomobilskih luči v Turčiji. V Nemčiji in Sloveniji ima skupina odelo skupno pet obratov in 1600 zaposlenih.

Podjetje odelo Slovenija v Preboldu proizvaja konstrukcijsko zelo zahtevne in napredne luči, ki jih lahko vidite v avtomobilih znamk Mercedes, Audi, Volkswagen, BMW, Porsche, Bentley, Ferrari, Rolls Royce in drugih. odelo Slovenija trenutno zaposluje nekaj več kot 900 ljudi, v letu 2013 pa načrtuje okoli 124 milijonov evrov prometa.

Dolgoročno si v odelo Slovenija prizadevajo, da bi se do leta 2015 povzpeli med najboljša proizvodna podjetja na svetu ter dosegli raven WCM (World Class Manufacturing).