Volkswagnov center dizajna v Potsdamu je bil v četrtek zvečer pravi predstavitveni oder za svetovno premiero svetovne prodajne uspešnice – za osmo generacijo novega Passata. Najuspešnejše evropsko službeno vozilo se predstavlja z novimi motorji, manjšo maso ter nenazadnje z najnovejšimi asistenčnimi, multimedijskimi in komfortnimi sistemi.

“S tem Passatom se na področju dizajna, proporcionalnih razmerij, motorjev in pogonov, multimedijskih in asistenčnih sistemov ter varnosti, udobja in voznih užitkov začenja novo obdobje,” je povedal prof. dr. Martin Winterkorn, predsednik uprave družbe Volkswagen AG, in še dodal: “Novi Passat je pravi odgovor na velike avtomobilske trende današnjega časa. Zame je ta Passat prestižni model brez prestižnih stroškov. To odlično ustreza najuspešnejšemu evropskemu službenemu avtomobilu, ki se na ceste podaja do 20 odstotkov bolj varčen, do 85 kilogramov lažji in se predstavlja z zmogljivimi bencinskimi in dizelskimi motorji – ter z izvedbo s priključnim hibridnim pogonom.”

passat2 wp

Passat v vseh izvedbah sodi med najbolj uspešne avtomobile srednjega razreda na svetu in je z 1,1 milijona letno prodanih vozil (2013) svetovno najbolje prodajani model koncerna Volkswagen. Da bo osma generacija, ki bo ponovno na voljo v limuzinski in karavanski izvedbi, lahko nadaljevala s takšnimi uspehi, je novi Passat opremljen s številnimi inovacijami: z najsodobnejšo konstrukcijo so proporcionalna razmerja zasnovana bistveno bolj dinamično (med drugim ima nižjo karoserijo, daljšo medosno razdaljo in večja platišča).Hkrati pa nudi številne, najsodobnejše tehnologije: mednje sodijo aktivni informacijski zaslon (popolnoma digitalni kombinirani instrument) in pomični projekcijski sistem zaslona, pa tudi sistemi, kot so sistem Rear Seat Entertainment, ki temelji na aplikaciji za tablične računalnike, nadzor prometa Front Assist z mestno funkcijo zaviranja v sili in prepoznavanjem pešcev ter še tri svetovne novosti: funkcija Emergency Assist (zaustavitev vozila v sili), Trailer Assist (asistenca za manevriranje s prikolico) in asistenca za zastoje.

passat wp

Novi Passat bo na voljo z 10 bencinskimi in dizelskimi turbomotorji z direktnim vbrizgavanjem goriva ter razponom moči od 88 kW (120 KM) do 206 kW (280 KM). Vsi motorji izpolnjujejo izpušni normativ Euro 6, poleg tega pa so se poraba in emisije CO2 znižale do 20 odstotkov. Vsi izvedbe so opremljene s sistemom start-stop in rekuperacijo. Prvič bo Passat na voljo s priključnim hibridnim pogonom (bencinski motor TSI z močjo 115 kW in elektromotor z močjo 80 kW ter baterija z možnostjo zunanjega polnjenja). S sistemsko močjo 155 kW (211 KM) bo do sedaj najmočnejši Volkswagnov priključni hibrid bo izključno na električni pogon lahko prevozil do 50 km.

Predprodaja novega Passata se začne v četrtek, 10. julija. V Nemčiji bo osnovni naprodaj za 25.875 EUR (limuzina) oz. 25.950 EUR (Variant).