Pri novi generaciji Mazde2 so v Hirošimi ubrali malce drugačno taktiko, ki je že bila nagrajena z nekaj Zlatimi volani ter nazivom Mazde2 kot japonski avto leta.

Druga generacija Mazde2 je v dolžino pridobila nekaj milimetrov, ki zdaj znaša 4,06 metra. Največja pridobitev novinke je za kar 8 centimetrov daljša medosna razdalja ter relativno nizka masa 970 kilogramov. Oblika vozila ohranja prepoznavne hišne elemente, torej dušo gibanja. Za snovanje oblike so oblikovalci ponovno uporabili ‘geste’ geparda, le da so tokrat izhajali iz poze zaleta.

Posebnosti Mazde 2 so žarometi v popolni LED tehnologiji, pester nabor aktivnih kot pasivnih varnostih elementov. Med drugim se ‘dvojka’ lahko pohvali z zaznavanjem vozila v mrtvem kotu, head-up displejem, sistemom za preprečevanje naleta… V paketih zasledimo tudi mulitimedijski vmesnik HMI, ki razpolaga z navigacijo, predvajanjem različnih zunanjih medijev ter povezljivost s pametnim telefon. V slednji funkciji se uporabniška izkušnja prestavi v novo kategorijo, saj s pomočjo telefona lahko dostopamo do socialnih omrežij, 40.000 radijskim postajam, pregledujemo datoteke v našem oblaku…

Mazda2 ponuja 6 paketov opreme. V osnovni različici G75 vozilo vsebuje osnovne varnostne aplikacije, vendar nima klimatske naprave. Sledijo si paketi opreme Emotion, Challenge, Attraction, Hazumi, ki mimogrede odene notranjost vozila v modno rdečo barvo. Z opremo Revolution postane Mazda bogatejša za LED žaromete, Revolution Top pa doda na sedeže prijetno belo usnje.

Motorno paleto predstavlja 1,5-litrski bencinski motor, ki je na voljo v treh različicah. V osnovi proizvede 55kW (75 KM) moči, 66 kW (90 KM) in 85 kW (115 KM). Šibkejši različici sta spojeni s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Model G90 je na voljo tudi s samodejnim 6-stopenjskim menjalnikom, medtem, ko bo za prenos moči pri najmočnejši izvedenki skrbel 6-stopenjski ročni menjalnik. Na dizelski motor bo potrebno počakati do poletja.

Osnovna izvedenka Mazde2 G75 (brez klimatske napreve) stane 9.990 evrov. Mazda2 G90 z opremo Challenge je na voljo od 12.690 evrov naprej. Za trenutno najmočnejšo in najbolje založeno Mazdo2 G115 Revolution Top, bo potrebno odšteti vsaj 18.390 evrov.

mazda2 2

mazda2 3

mazda2 4

mazda2 5