Hipster. – Škoda Fabia 1.2 TSI Ambition

Oblecite si karirasto srajco vašega očeta, razcefrane kavbojke s prodajalnih polic, pustite si rasti brado dva meseca in nadenite si sončna očala Oakley ali Ray-Ban. Kratko malo vas bodo označili za hipsterja.

Moderna subkultura, ki se med množico kultur ohranja med mladimi že od leta 1940, ima trenutno močan trend. Hipsterstvo najdemo v vsakem mestu, ulici na vsakem koraku srečamo osebo z zametki hipster kulture.

In za kaj pravzaprav gre. Kulturo ustvarjajo ljudje, ki se upirajo vsakdanjim navadam in strmijo k uresničitvi visokih ciljev v življenju. Lahko bi jim rekli novodobni uporniki. Slednji so krivci za število sprememb tekom let. Pojav novih zvrst glasbe, spreminjanje modnih trendov in najhuje, dviga cen hostlov. Dobro, mogoče sem malenkost kritičen, ampak hostli so postali nesramno dragi. Pred kratkim sem rezerviral prenočišča v Franciji, Švici ter Nemčiji in nisem mogel verjeti dolgim številkam predračuna. Bilo bi ceneje, če bi izbrali hotel. Kar navsezadnje tudi smo.

Hipsterji so ljubitelji hostlov, saj ta omogoča druženje, spoznavanje ljudi….S hipsterji na čelu, pa so hostli pričeli z ustvarjanjem svojevrstnih identitet z individualnim oblikovanjem. Preoblikovane industrijske hale, postelje v dvigalu, tematike poznanih alkoholnih pijač – z njimi je prišel tudi dvig cen.

Podobno bi lahko rekli za novo Škodo Fabio.

Avtomobil vstopa na tržišče na podlagi imidža ustvarjenega z ogromnimi panoji, kjer krade poglede in televizijskih zaslonov ‘funky’ spoti pobarvanih v modro barvo. Kot bi industrijski obrat spremenil v hostel.

skoda fabia 5

Škoda Fabia je iz druge v tretjo generacijo naredila blamažo. Čeprav je nov model bolj škatlaste zasnove, ga barvne kombinacije in javno nastopaštvo naredijo opaznega. Nobel upornik, kot hipster. Volkswagen Polo je za Fabio trenutno kot star ‘foter’, od katerega si hipster sposodi karirasto srajco.

Rumena, rdeča, zelena, modra, vijolična so planirane barve za novinko. Z drugo barvo si Čehinje ne morem predstavljati. Če dodamo dvobarvno kombinacijo, kot v primeru testnega vozila, se lahko udeležimo relija Monte Carlo. V notranjosti so stvari za takšno preizkušnjo pripravljene. Sedeži školjkaste zasnove, tri-kraki odebeljen usnjeni volan in najpomembneje multimedijski sistem, ki omogoča vzpostavitev povezave s telefonom s katerega prikazuje vse potrebne ali nepotrebne informacije. Status na socialnih omrežjih, navigacija, predvajanje skladb…

Hudobro!

Še hujši je 1,2-litrski turbo bencinski motor s 77 kW (105 KM) moči. Motor si zasluži vse pohvale, saj perfektno sovpada s karakterjem avtomobila in suvereno deluje po celotnem območju vrtljajev. Zame je to edini pravi motor za Fabio, dokler seveda ne pride v ponudbo kaj močnejšega. Denar za dizla pa raje zapravite drugje.

V Fabiji se bo v dobrem komfortu peljalo 5 ljudi, nekaj bo še prostora za prtljago. Pohvaliti še moram komfort na sprednjih sedežih, ugodno porabo goriva in odlično zasnovo armaturne plošče, kar jo naredi tako dobro ali še boljšo kot Volkswagen Polo. Na srečo pa Fabia ni prevzela vse elemente hostlov, saj je še vedno cenejša od hotela, torej Pola. Bi še vedno raje izbrali hotel?

Motor

Turbobencinski, štirivaljni, vrstni, 16 ventilov, 1.197 ccm, 66 kW (90 KM) pri 4.800/min, 160 Nm pri 1.400/min. Poraba goriva (EU) 6,0/4,0/4,7 l/100 km. CO2: 109 g/km.

Prenos moči

Pogon na sprednji kolesi, ESP, Petstopenjski ročni menjalnik. Gume 215/40 R17 (Pirelli).

Podvozje in karoserija

Kombilimuzina, 5 vrat, 5 sedežev. Dolžina 3,972 m, širina 1,682 m, višina 1,462 m. Medosna razdalja 2,470 m. Prtljažnik (normno) 280 – 952 l. Rezervoar: 45 l. Mase: prazno vozilo 1.107 kg, dovoljena skupna masa 1.840 kg.

Največja hitrost (km/h): 184

Pospešek 0-100 km/h (s): 10,8

Poraba goriva (l/100 km): Testno povprečje: 5,3

Osnovni model (Fabia 1.0 Active): 10.782 EUR

Testno vozilo (Fabia 1.2 TSI Ambition): 15.712 EUR