Nova raziskava pod Fordovim pokroviteljstvom je pokazala, da več kot tretjina Evropejcev krši zakone in se na zadnjih sedežih vozila ne pripne z varnostnim pasom.

Raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 7100 odraslih iz različnih delov Evrope, je pokazala, da skoraj četrtina voznikov od sopotnikov ne zahteva uporabe varnostnih pasov na zadnjih sedežih. Verjetnost, da ne bodo uporabili zadnjega varnostnega pasu, je največja pri starejših od 40 let, na zakone o obvezni uporabi varnostnih pasov pa se najpogosteje požvižgajo v Romuniji, Španiji in Italiji. V večini evropskih držav (tudi pri nas) je uporaba varnostnih pasov obvezna tudi v zadnjem delu vozila.

Varnostni pasovi so v primeru vseh vrst trčenj najpomembnejši varnostni pripomoček za voznika ter potnike na sprednjih in zadnjih sedežih. Fordov novi Mondeo kot prvi v tem segmentu nudi napihljive zadnje varnostne pasove, tehnologijo, ki združuje prednosti varnostnih blazin in varnostnih pasov ter je po odzivih uporabnikov enako udobna ali celo udobnejša od običajnih varnostnih pasov.