Uradna izjava ob aferi domnevnega prilagajanja podatkov o izpustih dizelskih motorjev, ki so jo odkrili ameriški raziskovalni novinarji.

Volkswagen si na vso moč prizadeva, da bi pojasnili nepravilnosti programske opreme, ki se uporablja za dizelske motorje. Nova vozila z dizelskimi motorji EU 6 iz koncerna Volkswagen, ki so danes naprodaj v Evropski uniji, izpolnjujejo zakonske zahteve in okoljske standarde. Sporna programska oprema ne vpliva niti na vozne lastnosti, porabo niti na emisije. Zato ni razloga, da bi imeli kupci in trgovci glede tega kakršne koli pomisleke. Dosedanje nadaljnje interne preiskave so pokazale, da se ta krmilna programska oprema uporablja tudi v drugih dizelskih vozilih koncerna Volkswagen. Pri večini teh motorjev uporaba programske opreme nima nikakršnih posledic. Izstopajo vozila z motorji tipa EA 189, ki jih je bilo v svetovnem merilu skupno prodanih okrog enajst milijonov. Samo pri tem tipu motorja je bilo ugotovljeno izrazito odstopanje med meritvami na preizkusnih napravah in vrednostmi pri dejanski vožnji.

Volkswagen si na vso moč prizadeva, da bi s tehničnimi ukrepi odpravil ta odstopanja. Podjetje je zato v stiku s pristojnimi organi in z nemškim zveznim uradom za motorna vozila. Za pokritje potrebnih servisnih ukrepov in nadaljnjih prizadevanj, da bi pridobili nazaj naše stranke, namerava Volkswagen v 3. četrtletju tekočega poslovnega leta nameniti okrog 6,5 milijarde evrov. Ker so preiskave še v teku, je predvideni znesek zgolj ocena. Načrtovani rezultati koncerna za leto 2015 bodo ustrezno prilagojeni.Volkswagen ne dopušča nobenih kršitev zakonov. Najvišji cilj uprave je, da pridobi nazaj izgubljeno zaupanje in da prepreči, da bi naše stranke utrpele škodo. Koncern bo javnost sproti in transparentno obveščal o nadaljnjem poteku preiskav.