Rally – priti skupaj, družiti se!

S Rally bo med 31. marcem in 2. aprilom organiziral velik mednarodni ekološki rally EKOnova. Središče rallyja EKOnova bo na Bledu, slovenskem alpskem biseru. Tekmovalci bodo prevozili nekaj najlepših gorskih cest v Sloveniji in Avstriji. Gre za nekakšno nadgradnjo VIP Rallyja Geoss, saj se bodo udeleženci morali držati pravil FIA Alternative Energies Cup.

Pravzaprav bo S Rally organiziral kar dva rallyja in sicer EKOnova PRO in EKOnova AM.

“Pri EKOnova Rally PRO se bomo natančno držali pravil FIA Alternative Energies Cup-a, tako kar se tiče avtomobilov, ki lahko nastopajo v skupinah IIIA, VII in VIII, kot tudi vse drugih tehničnih in športnih pravil, ki jih zahteva FIA. Tekmovalci v skupini PRO – kot profesionalci – bodo morali v dveh dneh prevoziti 9 točnostnih voženj in eno spretnostno vožnjo v BTC-ju. Gre za tehnično precej zahtevne ceste prek gorskih prelazov, tudi mejnih, ter nekaj zahtevnih cest, ki jih poznamo tudi iz športnih rallyjev,” pravi Primož Lemež, glavni organizator rallyja EKOnova.

“Pri skupini AM – kot amaterji – pa veljajo nekoliko drugačna pravila. Rallyja se lahko tekmovalci udeležijo s katerim koli avtomobilom in ne samo tistimi, ki jih predpisuje FIA. Vendar so športna pravila povsem enaka. Za rezultate se pri obeh skupinah upošteva natančnost pri točnostnih vožnjah in porabljena energija. Razlika med skupinama pa je še v tem, da imajo lahko tekmovalci v skupini PRO dodatno pomoč za merjenje razdalje, ki se priključi neposredno na avtomobil, v skupini AM pa te pomoči ne smejo imeti. Ob tem pa bodo tekmovalci v skupini AM tekmovali samo v soboto, sobotni itinerar pa je za obe skupini enak!”

Bled

Organizatorji so se za tak korak odločili, ker ne v Sloveniji in ne drugod po Evropi na cestah še ni dovolj avtomobilov, ki smejo nastopiti na prvenstvih FIA za alternativne energije: ”Poleg tega pa je naš namen tudi ozaveščanje ljudi, da tudi njihov stil vožnje, ne samo avtomobil, ki ga imajo, zelo vpliva na porabo goriva. Na Rallyjih Geoss smo ugotovili, da imajo tekmovalci tudi za 2 do 3 litre nižjo porabo na 100 prevoženih kilometrov, kot je njihovo siceršnje povprečje. Ob tem pa ne vozijo nič počasneje. Morda pa jih s takimi prireditvami tudi navdušimo za nakup kakšnega bolj ekološkega modela! Na ta način lahko omogočimo tudi tekmovalcem, ki so se udeleževali Rallyja Geoss, da se udeležijo tudi Rallyja EKOnova.”

Rally bo potekal po Sloveniji in Avstriji. V obeh dneh rallyja bodo morali tekmovalci kar nekajkrat prečkati mejo z Avstrijo.

“Za sodelovanje z Avstrijo smo se odločili iz več razlogov. Eden je prav gotovo ta, da meje niso več tako odprte, kot so bile še pred kratkim. Želim si, da bi sodelovanje med narodoma ostalo nespremenjeno. Drug razlog je ta, da imajo Italijani v pokalu FIA Alternative Energies Cup kar nekaj dirk, Avstrijci pa nimajo niti ene. Prav tako v FIA pokalu nastopa veliko italijanskih voznikov, Avstrijcev pa do zdaj nisem zasledil. Upam, da se zaradi EKOnova Rallyja kdo od njih v bodoče priključi tudi FIA pokalu.”

FIA

Organizatorji se trudijo, da bi bil to najbolje organiziran eko rally v letošnji sezoni. V veliko pomoč organizatorjem so tudi pri podjetju Sava Turizem, ki razumejo, da so take prireditve odlična promocija ter priložnost za zaslužek. Infrastrukturo njihovih blejskih hotelov bodo organizatorji s pridom izkoristili! Organizatorji pa se zahvaljujejo tudi avstrijskemu avtomobilskemu klubu OSK za vso podporo in pomoč pri organizaciji prireditve ter Slovenski turistični organizaciji!

Je pa Primož Lemež še najbolj vesel načelne in organizacijske podpore tako Bleda in župana Janeza Fajfarja kot tudi Ljubljane, zelene prestolnice Evrope 2016 in njenega župana Zorana Jankovića.

Torej “Let’s Rally”, kar dobesedno pomeni priti skupaj, družiti se. Torej družimo se v “eko slogu!”

Izpolni prijavnico za EKOnova Rally.