Ekipa M-Sport Ford World Rally Team (WRT) je predstavila razburljivo tekmovalno preobleko, v kateri bo novi dirkalnik M Sport Ford Puma Hybrid Rally leta 2022 elektrificiral svetovno prvenstvo v reliju (WRC) zveze FIA.

M Sport Ford Puma Hybrid Rally čaka tekmovalni debi na reliju Monte Carlo, ki bo potekal od 20. do 23. januarja. Tri dirkalnike bodo v sezoni WRC 2022 upravljali vozniki Craig Breen, Adrien Fourmaux in Gus Greensmith. Poleg tega se bo ekipi M Sport Ford World Rally Team pridružil devetkratni svetovni prvak v reliju FIA Sébastien Loeb, ki bo nastopil na letošnjem reliju Monte Carlo, na katerem je doslej zmagal že sedemkrat.

Sezona WRC 2022 zaznamuje 25. obletnico izjemno uspešnega partnerstva med Fordom in M‑Sportom, ki je prineslo sedem osvojenih prvenstev in več kot 1500 etapnih zmag v kultnih reli dirkalnikih, vključno z modeloma M-Sport Ford Fiesta WRC in Ford Focus RS WRC. Od začetka partnerstva sta M-Sport in Ford dosegla rekordnih 268 zaporednih rezultatov v točkovanju proizvajalcev.




Nova M-Sport Ford Puma Hybrid Rally je Fordov prvi elektrificirani dirkalnik, ki ga poganja podobna tehnologija kot cestno različico Puma EcoBoost Hybrid, na kateri temelji. Hibridni pogonski sklop naslednje generacije zajema energijo med zaviranjem in vožnjo v prostem teku ter jo shranjuje v 3,9-kWh bateriji. S to energija nato z večkratno do tri sekunde dolgo podporo 100-kilovatnega elektromotorja dopolnjuje zmogljivost 1,6‑litrskega bencinskega motorja EcoBoost s turbinskim polnilnikom, ki osvaja zmage na prvenstvih.

Dirkalnik lahko svoj elektrificirani pogonski sklop uporabi tudi za vožnjo s čisto električno energijo skozi mesta in oskrbovalna območja med hitrostnimi preizkušnjami. Baterijski sklop je mogoče z zunanjim virom energije na posebnih servisnih točkah med etapami napolniti v približno 25 minutah.




Poleg tega se bodo tekmovalci FIA WRC Rally od sezone 2022 odrekli uporabi fosilnih goriv, saj bodo z mešanjem sintetičnih in biološko razgradljivih elementov ustvarili 100-odstotno trajnostno gorivo.

Dirkalnik M Sport Ford Puma Hybrid Rally odraža Fordovo zavezo, da bo vse sile usmeril v elektrifikacijo. Družba je lani napovedala, da bo do sredine leta 2026 100 odstotkov njene palete osebnih vozil v Evropi omogočalo vožnjo brez emisij s popolnoma električnim ali priključno hibridnim pogonom, do leta 2030 pa bodo vsa vozila povsem električna.