Opel OnStar je sistem osebnega pomočnika na daljavo, ki bo namesto voznika iskal najbližjo restavracijo, pomagal v primeru nesreče, na daljavo preveril stanje vozila ali priskočil na pomoč ob kraji vozila.

S pritiskom na gumb Onstar (trije gumbi na vzvratnem ogledalu) se bo v klicnem centru v angleškem Lutonu javil slovensko govoreči dispečer, ki skušal ugoditi željam voznika, po potrebi bo ta opravil diagnostiko vozila ali vas naročil na servis.3

V primeru nesreče (aktivacija varnostnih blazin) bo sistem samodejno sprožil klic na pomoč, ki ga bodo v Lutonu samodejno preusmerili na našo Upravo za zaščito in reševanje oziroma številko 112 (sistem E-call), kjer bodo dispečerji dobili vse potrebne podatke (lokacija vozila, zadnja hitrost vozila, položaj vozila) in poskušali s poškodovancem vzpostaviti stik.

Onstar bo pomagal tudi v primeru kraje vozila. Ko nekdo odtuji vozilo, lastnik čimprej pridobi policijski zapisnik in številko zapisnika posreduje osebnemu pomočniku, ki na daljavo onemogoči zagon motorja (sistem Onstar ima svoje lastno enoto napajanja). Poleg vseh omenjenih možnosti, Onstar s pomočjo posebne mobilne aplikacije (MyOpel) omogoča še odklepanje in zaklepanje vozila na daljavo, hupanje, vklop žarometov ali preverjanje nivoja olja.

1

Zanimiva je tudi statistika iz držav, kjer Onstar že deluje. 2.500 dispečerjev dobi v povprečju vsaki 2 sekundi en klic oziroma 185 tisoč na dan. Skupno so sprejeli nekaj več kot 5 milijonov klicev, od tega je bilo 500 klicev o ukradenih vozilih, 94 tisoč odzivov v primeru nesreče (stisk gumba SOS) in 5.000 samodejnih odzivov v primeru nesreče. Kot zanimivost velja še zapisati, da statistika kaže, da je samodejni odziv primeru nesreče od 2 do 4 minute hitrejši kot sam klic na številko 112.

Od septembra dalje je Onstar na voljo v vseh novejših Oplovih modelih, serijsko pri bogatejše opremljenih različicah, za dodatnih 490 evrov pa tudi v ostalih različicah. Prvo leto bo uporaba brezplačna, zatem pa se bodo lastniki odločali za podaljševanje ali izklop storitve. Letna naročnina bo lastnike stala 99,50 evrov, mesečna pa 9,95 evrov.

2