Policija je razkrila svoj novi vozni park, s katerim bo tekom prihodnjega leta lovila prekrškarje na naših cestah.

Vozni park slovenske policije je bogatejši za 30 novih motornih koles, osem službenih vozil za oglede krajev prometnih nesreč ter pet civilnih vozil z vgrajenim videonadzornim sistemom Provida.

Motorna kolesa

V uporabo so motocikle prejeli policisti prometniki in policisti Centra za varnost in zaščito v Upravi za policijske specialnosti Gre za 30 novih motornih koles BMW R 1200 RT SF.

BMW R 1200 RT ima vgrajen zračno-tekočinsko hlajeni BMW-jev bokserski motor s še več navora in z največjo močjo 125 konjskih moči. V bogati serijski opremi vsebuje tudi potovalni računalnik in ogrevane ročice. Novi BMW R 1200 RT SF (policijska različica) ima dodatno prilagojeno ergonomijo stikal za upravljanje policijskih luči, sirene in radijske zveze, in sicer tako, da lahko policist motorist vedno varno upravlja motorno kolo in ne odmika rok od krmila. Motor ima vgrajen tudi najnovejši ABS sistem in sistem proti zdrsu zadnjega kolesa, z izbiro načina delovanja RAIN ali ROAD pa še dodatno spreminja karakteristike delovanja motorja in varnostnih sistemov.

img_8723

S prenovitvijo voznega parka motornih koles je slovenska policija poskrbela za bistveno izboljšano varnost policistov motoristov, kar pomeni tudi večjo varnost drugih prometnih udeležencev. Obenem nova motorna kolesa prispevajo tudi k varstvu okolja, saj vsi novi motocikli izpolnjujejo normative EUR4, ki bodo stopili v veljavo leta 2017.

Vozila za oglede krajev prometnih nesreč

V uporabo je bilo predanih 6 vozil VW Caddy Maxi in 2 vozili VW T6 Furgon. Tovrstna vozila so bila v policiji zadnjič nabavljena v letu 2010, ko je bilo dobavljenih pet vozil VW Transporter.img_8856PROVIDA

V sklopu letošnjih nabav vozil za prometno policijo so v uporabo predali še 5 vozil VW Passat, v katera bodo naknadno vgrajeni videonadzorni sistemi PROVIDA. Policija je dve tovrstni vozili prevzela v uporabo v lanskem letu, 7 vozil je bilo prevzetih v uporabo v začetku leta 2013, ves ostali vozni park pa je na tem področju starejši in zato potreben obnove. Po neuradnih podatkih gre za dizelske izvedenke 2.0TDI, ki proizvedejo 176kw moči oz. 240 konjev.

img_8848

V letošnjem letu so postajam prometne policije že dodelili pet vozil VW Caddy, v katera se trenutno vgrajujejo radarski sistemi.

img_8885

Predpisi o zimski opremi

Kazni za prometne prekrške

Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog