Imate dizla? Potem se sem ne boste smeli več zapeljati!

Najprej dizli, potem še ostali. Svetovne prestolnice bodo v prihodnjih letih popolnoma zaprle mesta središča za avtomobile.

Zapiranje mestnih središč zaradi slabe kakovosti zraka je nova svetovna moda. Čeprav je to že znana praksa zadnjih let, pa velika mesta gredo še dlje. Pariz je leta 2014 za en dan prepovedal vožnjo avtomobilom z lihim številom registrske tablice ter takrat zabeležil 30-odstotni upad onesnaženosti zraka. Lansko leto so zato med tednom uvedli prepoved vožnje avtomobilom, izdelanim pred letom 1997.

V Atenah bodo do leta 2025 uvedli prepoved vožnje z avtomobili na dizelski pogon. Za dizelske avtomobile v Atenah sicer že sedaj velja prepoved vožnje po sistemu parnih in neparnih tablic. Podobna zgodba se odvija v Londonu, kjer se zavzemajo za prepoved dizelskih motorjev v središču mesta do leta 2020. Trenutno se proti tem borijo s posebno takso za dizelska vozila, ki na dan stane 10 evrov.

V službo na trajnostni način!

Norveška prestolnica Oslo načrtuje umik avtomobilov iz središča mesta do leta 2019. V tem času močno investirajo v javni potniški promet, približno 56 kilometrov cest pa bodo preuredili v kolesarske poti.


Madrid načrtuje še večje območje brez avtomobilov. Do leta 2020 naj bi območje brez avtomobilskega prometa obsegalo 500 arov v središču mesta. Urbanisti bodo 24 najbolj prometnih ulic preuredili v pešpoti. Ti ukrepi so del iniciative za trajnostno mobilnost, s katero želijo znižati dnevno uporabo avtomobila s 29 na 23 odstotkov.

Danska kolesarska manija!

V Kopenhagen ima eno najnižjih stopenj lastništva avtomobilov v Evropi. Cilj mestnih oblasti pa je izgradnja kolesarskih supermagistralk, ki bodo segale tudi v predmestje.

Bruselj se lahko pohvali s pešcono, od katere je večja le v Kobenhavnu. Mestne oblasti poskušajo površino območij brez avtomobilov še povečati. Februarja lani so oblasti napovedale prepoved dizelskih vozil, ki so bila izdelana pred letom 1998.

Država bo vsakemu, ki bo upošteval ta ukrep, dodelila nagrado! Preveri zakaj in kakšno nagrado lahko pričakuješ!

Po ropu banke v Ljubljani je sledil neverjeten beg!

POZOR: Zaradi napake v spletnem sistemu, lahko novo Teslo Model 3 naročite že za 2.939 EUR