Audi spremenil poimenovanje modelov. Razlog?

Audi je napovedal spremembo poimenovanja prihajajočih vozil, saj jim naj dosedanje ne bi omogočalo dovolj jasne opise modelov.

Pa že, kakorkoli, stvari se bodo nekoliko zapletle. Na srečo ne že na začetku, saj imena modelnih družin ostajajo nespremenjena – A3, A4, A5, Q3 … Za osnovnim nazivom, ki določa segment in model, prihaja oznaka pogonskega sklopa, kjer so do sedaj uporabljali delovno prostornino ter tip motorja, po novem pa bodo vsakemu modelu dodelili dvoštevilčno vrednost.

Po interpretaciji znamke vrednost ni več neposredno povezana s prostornino in močjo motorja, temveč bodo vstopni motorji prejeli oznako “30”, najmočnejši pa oznako “70”. Današnji Audi A3 1.0 TFSI bo tako postal Audi A3 30 TFSI.

Razredi Audijevih vozil si bodo sledili glede na moč motorja, pri čemer bo na primer oznaka “30” rezervirana za vozila z močjo od 81-96 kW, oznaka “45” pa za vozila z močjo od 169-185 kW. Oznake razredov si bodo sledile v korakih po 5, vrh ponudbe pa bodo predstavljali avtomobili z močjo nad 400 kW, ki jih bo krasila številka “70”. Dvoštevilčni oznaki bo sledila vrsta motorja, TFSI, TDI, g-tron oziroma e-tron.

Novega poimenovanja ne bodo prevzela visokozmogljiva vozila S in RS ter novi Audi R8, ki bodo od ostalih izstopali tudi po oznaki.

Spremembe bodo v praksi vidne od prihoda nove generacije Audija A8 jeseni letos: Audi A8 3.0 TDI (210 kW) bo postal A8 50 TDI, medtem ko bo Audi A8 3.0 TFSI (250 kW) preimenovan v A8 55 TFSI.

Audi A8: vesoljska ladja na štirih kolesih!

Audi RS5 – krogi s Porschejevo dušo!

Audi R8 Spyder V10 Plus – orkan v laseh!