Hyundai i30 N – Ljudski športni avtomobil

Novi Hyundai i30 N zaznamuje začetek nove dobe za družbo Hyundai Motor, saj predstavlja prvi model s športno značko N. Črka, ki simbolizira šikano, zaznamuje avtomobil kaljen na znamenitem Nurburgringu.

”Vroči hečbek” je grajen na osnovi modela i30, katerega pa so inženirji dodatno začinili. Tako je na plano prišel avtomobil, ki ga lahko uporabljamo pri vsakodnevnih opravkih za vikend pa se z njim odpravimo na dirkališče. Agresivno oblikovani prednji in zadnji odbijači z izdatnimi odprtinami za dovod zraka in markantnima rdečima obrobama, aerodinamičen zadnji spojler s trikotno oblikovano zavorno lučjo, dušilec zvoka z dvema izpušnima cevema, 18- ali 19-palčna platišča ter karoserija v “performance modri” barvi, ki jo je navdihnila dirkalna ekipa Hyundai Motorsport, so le nekateri detajli nabritega Korejca.

V notranjosti novega i30 N je vsaka podrobnost podrejena pristnemu stiku voznika z vozilom, saj je bila razvita z mislijo na najbolj strastne ljubitelje avtomobilov. Posebej za serijo N zasnovan volanski obroč skrbi, da ima voznik ves čas popoln nadzor nad tipkama za prilagoditev voznih lastnosti. Na levem kraku volanskega obroča lahko slednji namreč preklaplja med načini vožnje Normal, Sport in Eco, tipka s karirasto zastavico na desni strani pa omogoča neposreden dostop do načina N oz. do posebej ročno prilagojenega načina vožnje, ki ga je mogoče spreminjati prek zaslona na dotik.

Volanski obroč serije N krasijo posebni modri šivi, na dnu pa se nahaja logo v obliki črke N. Vzorec modre barve na ročici menjalnika tematsko zaokroži podobo kabine, piko na i pa doda okrogla glava ročice, na kateri se prav tako nahaja črka N. Novi i30 N je opremljen s posebej zasnovanima športnima prednjima sedežema, ki nudita izvrstno bočno oporo.

Najprej varnost, nato povezljivost

Kljub poudarjeni športnosti pa ni bilo pozabljeno na varnostno ter multimedijsko opremo. Športnik tako ponuja sistem za zaviranje v sili s senzorji za zaznavanje vozil, pametni tempomat, sistem za pomoč pri ohranjanju voznega pasu, sistem za zaznavo prometnih znakov, sistem za zaznavanje utrujenosti voznika in sistem za samodejno zasenčenje žarometov.

Novi i30 N ponuja storitvi Apple CarPlay in Android Auto, ki omogočata uporabnikom, da prek zaslona na dotik upravljajo s svojimi mobilnimi napravami ter tako med vožnjo poslušajo glasbo, telefonirajo ali uporabljajo navigacijski sistem. Hyundai obenem ponuja možnost brezžičnega polnjenja mobilnih naprav v vozilu (Standard Qi) in brezplačno sedemletno naročnino na storitve Live Services.

Zmogljivost, ki jo prinaša paket Performance

Novega i30 N poganja 2,0-litrski prisilno polnjeni bencinski agregat, ki je na voljo v dveh različicah: v standardni razvije 184 kW / 250 KM z dodatnim paketom Performance pa kar 202 kW / 275 KM. Obe motorni izvedenki ponujata do 353 Nm navora, najvišja hitrost, ki jo omogočata, pa znaša 250 km/h. Funkcija Overboost, ki se aktivira, ko motor doseže maksimalni navor, slednjega poveča na 378 Nm. Medtem ko različica z 184 kW omogoča pospešek od 0 do 100 km/h v 6,4 sekundah, i30 N v izvedbi z 202 kW do 100 km/h pospeši v 6,1 sekundi.

Cena vstopnega modela Hyundai i30 N je 27.990 evrov, za dodatek N Performance pa bo potrebno odšteti vsaj 32.990 evrov.

Igralec prve peterke! – Hyundai i30 1.4 TGDI Impression

Hyundai i30 Wagon – 600 litrov prostora za na pot

Hyundai Kona – najmanjši Hyundaiev SUV že pri nas!