Deveta zaporedna zmaga: Audijev motor 2.5 TFSI ponovno “motor leta”

Audi nadaljuje z uspešno bero na mednarodnem izboru za motor leta: že devetič zapored je žirija Audijev motor 2.5 TFSI izbrala za najboljšega v razredu 2,0- do 2,5-litrskih motorjev. Ta motor je z močjo 294 kW (400 KM) najmočnejši serijski petvaljnik na svetovnem trgu.

Člani žirije na mednarodnem izboru za motor leta so pohvalili predvsem izjemni navor 480 Nm, ki je na voljo že pri 1.700 vrt/min, in značilni zvok turboagregata. Ta nastaja tako, da se izmenično vžigajo valji, ki so sosednji, in valji, ki so daleč vsaksebi. Rezultat tega je edinstven ritem. ”Petvaljnik je že več kot 40 let ikona naše znamke”, je dejal Oliver Hoffmann, tehnični direktor družbe Audi Sport GmbH.

Poleg modelov Audi TT RS Coupé in TT RS Roadster ta petvaljnik poganja tudi Audi RS 3 limuzino  in RS 3 Sportback. TT RS in TT RS Roadster pospešita z motorjem 2.5 TFSI od 0 do 100 km/h v 3,7 oz. 3,9 sekunde, pri RS 3 limuzini in RS 3 Sportbacku pa pospešek
znaša 4,1 sekunde. Največja hitrost vseh štirih modelov serijsko znaša 250 km/h, opcijsko pa 280 km/h.

Nagrade za mednarodni motor leta ”International Engine of the Year” podeljujejo vsako leto že od leta 1999. Mednarodna žirija, ki jo sestavlja 65 avtomobilističnih novinarjev, v več kategorijah izbere najboljše motorje leta. Audi je to ugledno svetovno nagrado letos skupno prejel že štirinajstič.

Novi obraz družine Q: Audi Q8

Najbolj zanesljiva avtomobilska znamka leta 2017 je Audi!

Audi spremenil poimenovanje modelov. Razlog?