Slovenska premiera: Volkswagen Touareg

Na slovenske ceste je zapeljal nov paradni konj ”ljudske” znamke. Terenec, ki je krotil puščavske sipine ter za sabo vlekel boeinga 747, se v tretji generaciji predstavlja kot napredno vsestransko vozilo, katero kaže pot v prihodnost znamke Volkswagen.

Touareg nadaljuje hišno tradicijo oblikovanja, le da se kiti z nekoliko mogočnejšo masko, ogromnimi platišči ter oblico kromiranih detajlov. Pelje se na zelo znani platformi MLB, ki pripada tudi modelom Audi Q7, Porsche Cayenne, Bentley Bentayga ter Lamborghini Urus. Posledično pomeni, da je v primerjavi s predhodnikom nekoliko daljši in širši, predvsem pa lažji. V številkah to pomeni 4,87 m dolžine, 1,98 m širine ter 1,71 m višine. Medosje je dolgo 2,9 m, prtljažnik pa ob večjih merah zdaj ponuja od 810 – 1.800 litrov prostora. Masa vozila se je zaradi uporabe aluminija ter visokotehnoloških jekel zmanjšala za 106 kilogramov napram predhodniku.

Dotiki v notranjosti

Ena vidnejših sprememb v Touaregu je modernizacija potniške kabine, v kateri zdaj biva digitalizirana armaturna plošča, poimenovana Innovision Cockpit. Ta zajema 12-palčni zaslon digitalnih instrumenotv ter 15-palčni osrednji TFT zaslon Discover Premium, katera predstavljata celovito upravljalno, informacijsko, komunikacijsko in razvedrilno enoto. Praktično so se z implementacijo zaslonov izgubile sledi o klasičnih gumbih. V bistvu na sredinski konzoli ostajata zgolj dva – varnostne utripalke ter uporavljanje glasnosti.

Osrednji zaslon si je možno povsem personalizirati, kar pomeni, da si naredimo nekakšen domači zaslon, kjer se prikazujejo nam ljube informacije – smer vožnje, prometna obvestila, stanje avtomobila, radijska postaja…Ob vseh zaslonih in aplikacijah pa Nemci niso pozabili na varnostno-asistenčne sisteme.

Tako se premierno v Touaregu nahaja asistenca za nočni vid, asistenca za zastoje z asistenco za gradbišča, asistenca za križišča, aktivno štirikolesno krmiljenje, ki mimogrede zmanjša rajdni krog na 12,9 metra, matrični LED žarometi ter projecirni zaslon.

Masažni sedeži, zračno vzmetenje ter paket za pustolovce 

Volkswagen Touareg je na voljo s štirimi paketi oziroma izgledi: Touareg, Elegance, Atmosphere in R-Line. V osnovni, torej Touareg, se tako nahajajo 18-palčna lita platišča, asistena za luči ter ohranjanje voznega pasu, 2-conska samodejna klimatska naprava, navigacijski sistem Discover Pro z 9,2 palčnim zaslonom, matrični LED žarometi, parkirni asistent ParkPilot….Elegance Touarega nadgradi z 19-palčnimi platišči, kromiranimi dodatki, ogrevanimi sedeži ter raznimi dekorativnimi elementi v notranjosti….Oprema Atmosphere ima prav tako 19-palčna platišča, vednar za razliko od paketa Elegance, Touarega v notranjosti okiti z dodatki iz olivinega jasenovega lesa ter kromiranimi oblogami. R-Line izvedba pa Touaregu nadene športne odbijače, pragove ter platišča, notranjost pa obogati z bršenim aluminijem ter prirezanim športnim volanom.

Seveda pa bo možno terenca opreminit z raznoraznimi dodatki. Lista je precej dolga, a najbolj izstopajo masažna funkcija sprednjih sedežev, štiripodročna klimatska naprava, zvočni sistem DYNAUDIO s 730W moči in 12 zvočniki, zračno vzmetenje s štirikolesnim krmiljenjem ter offroad paket, ki prinese povečan rezervoar goriva na 90 litrov (os.75l), AdBlue na 24 litrov ter dodatno zaščito pogonskega sklopa.

V ponudbi je trenutno 3-litrski šestvaljni dizel z močjo 210 kW/286 KM, ki bo kmalu na voljo še v šibkejši različici s 170 kW/231 KM. Kasneje bodo paleto dopolnili še bencinski V6 z močjo 250 kW/340 KM ter 4-litrski dizelski V8 stroj z močjo 310 kW/421 KM. Vsi motoji so sparjeni z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki moč prenaša na vsa štiri kolesa s sistemom 4Motion.

Volkswagnov zastavonoša bo z opremo Touareg ter motorjem 3.0 TDI (210kW) na voljo od 63.265 evrov dalje. Opremi Elegance in Atmosphere ceno Touarega dvigneta na 69.389 evrov. Trenutno najdražji model v ponudbi je Touareg z opremo R-Line, ki se ceni na 73.389 evrov. Ob prihodu šibkejše različice motorja 3.0 TDI (170 kW), pa bo vstopna cena za terenca znašala 59.538 evrov.

FOTO: To so najbolj brezobzirna parkiranja zadnjih nekaj dni! Med njimi tudi policisti!

Lamborghini Urus: Superšpotni traktor z atletsko postavo!

Bentley Bentayga