Made in Germany: Opel praznuje 120 let proizvodnje avtomobilov

Opel je eden od avtomobilskih proizvajalcev z najdaljšo tradicijo na svetu. Naslednje leto bo znamka praznovala že 120 let, odkar je začela proizvajati avtomobile.

Sophie Opel je prisluhnila nasvetu sinov Carla, Wilhelma in Friedricha ter leta 1899 – štiri leta po smrti ustanovitelja podjetja Adama Opla – odločila, da bodo začeli s proizvodnjo avtomobilov. Kar se je začelo v garaži v Rüsselsheimu na Majni s 65 ročno izdelanimi vozili Opel Patentmotorwagen ‘System Lutzmann’, je že dolgo nazaj preraslo v masovni fenomen z več kot 70 milijoni izdelanih avtomobilov doslej.

Opel Calibra im Windkanal, 1989

Že od začetka je bilo Oplovo vodilo izdelovati avtomobile kar se da učinkovito in tako zagotoviti, da bodo dostopni širši javnosti. Tako je na primer Opel kot prvi nemški proizvajalec že leta 1924 uvedel izjemno gospodarno proizvodnjo s tekočim trakom, ta pa je pomagala, da so postale prodajne uspešnice tako Opel 4/12 PS ‘Laubfrosch’ kot tudi vse poznejše Oplove različice z motorjem s štirimi konjskimi močmi.


Podjetje s sedežem v Rüsselsheimu je že v tridesetih letih 20. stoletja na trg poslalo tehnološko napredna vozila za množice: to sta bila Opel P4 in Kadett (že takrat s samonosno karoserijo). V Nemčiji izdelani avtomobili so bili cenovno dostopni in so uspešno uvajali dosežke nemških inženirjev. Demokratizaciji mobilnosti je Opel ostal zvest celo pri razvoju športnega avtomobila: leta 1968 je na ceste pripeljal dostopen sanjski avto – Opel GT.

Opel Corsa A

  • Ko so se konji preselili pod pokrov motorja: Opel je leta 1899 izdelal Patentmotorwagen
  • Mobilnost za množice: Doktorwagen, Laubfrosch in Kadett tlakujejo pot
  • Od Lutzmanna do Insignie – 120 let proizvodnje avtomobilov v Rüsselsheimu
  • Cilj podjetja do današnjega dne: Opel zagotavlja dostopnost tehnologij najširšemu krogu uporabnikov

Začetek prodaje modela Opel Combo Life

TEST: Opel Crossland X 1.6 CDTI Innovation

Še vedno dobra izbira! – Opel Insignia Grand Sport Dynamic 1.5 Turbo ECOTEC