TEST: Opel Crossland X 1.6 CDTI Innovation

Oplov Crossland X je v osnovi nekakšna mešanica manjšega enoprostornika s stilskimi smernicami križanca. Čisto logično glede na trende, o katerih vedno znova govorimo. Čeprav so meni osebno še vedno ti trendi nejasni, a trg to zahteva in dejstvo je, da je večini takšna oblika vozil všeč in bržkone sem jaz tiste izjema, ki potrjuje pravilo priljubljenosti takšnih vozil.

Vsekakor je pri novem modelu moč čutiti skupen razvoj skupine PSA, kateri se je nenazadnje pridružila še znamka Opel. Nobena skrivnost ne more ostati pri dejstvu, da je v občutkih novi Crossland nekoliko podoben svojemu bratrancu. To zagotovo ni nič slabega, saj se je tisti izkazal za izjemno priljubljenega med kupci, tudi pri nas.

Crossland X, ki zaseda mesta med SUVji znamke Opel, je nekoliko krajši od Astre, a je navznotraj povsem na mestu z dimenzijami. Tudi linije armaturne plošče so si povsem podobne. Višji položaj sedenja je zagotovo tisti adut, ki bo prepričal vse, katerih prioritete so se zadnje čase prelevile v občutek varnosti, preglednosti in lažjega vstopanja.

Eleganten dizajn se poleg zdaj že tradicionalnih Oplovih LED žarometov ponaša tudi z izbiro dvobarvne kombinacije, ki celoto optično poveča v širino in dolžino. Če ga upoštevamo kot naslednika Merive, je vsekakor tudi z obliko pridobil občutno širši krog uporabnikov.

Znotraj je v testni različici svoje mesto našlo ogromno praktične opreme. Nad voljo je Oplov sistem Onstar, ki vas s pritiskom guma poveže s klicnim centrom, kjer vam je na razpolago asistent, ki vam lahko nastavi tudi navigacijski sistem, ali pa vam poda informacije o stanju vozila. Nad merilniki se nahaja priročen prikazovalnik na katerem so prikazani vsi pomembni podatki o vožnji, multimedija pa uporablja velik in pregleden zaslon na dotik.

Dizelski agregat se je izkazal za dobrega, a bi sam vseeno v nosu videl tistega, ki ga žene lažje gorivo. Bencin seveda. Štirikolesnega pogona ne pričakujte, saj ni na voljo, a roko na srce ga bo redko kdo potreboval. Če ne drugega, bo globalno segrevanje prineslo manj snega.

Vstopna cena Opla Crossland X znaša dobrih 14 tisočakov. Takšen z resnično bogato opremo in dizelskim agregatom, pa vas bo stal skoraj deset tisočakov več. Ampak boste vsekakor dobili veliko dizajna, opreme in avta.

Specifikacije – Opel Crossland X 1.6 CDTI Innovation

Vrsta motorja: Turbodizelski, štirivaljnik
Prostornina motorja: 1.560 ccm
Moč motorja: 88 kW (120 KM) pri 3.500 vrt./min
Navor: 300 Nm pri 1.750  vrt./min
Menjalnik: ročni, 6-stopenjski
Pogon: sprednji pogon
Največja hitrost: 187 km/h
Pospešek: 9,9 s
Poraba na testu: 5,8 l/100 km
Mere vozila: 4.212 mm x 1,825 mm x 1.605 mm
Medosna razdalja: 2.604 mm
Prostornina prtljažnika: 410-1.255 l
Rezervoar: 45 l
Masa vozila: 1.319 kg
Cena osnovnega modela: 14.490 EUR
Cena testnega modela: 25.125 EUR

Predpremierno smo spoznali novega križanca Opel Crossland X!

Citroen C3 Aircross – nič več Picasso!

Opel Grandland X – Izzivalec francoskih korenin