Podjetje Seine Alliance je v Parizu razkrilo čoln »Black Swan«, prvi električno gnani čoln za zasebno ali poslovno plovbo po Seni, ki je opremljen z akumulatorji v drugem življenjskem obdobju.

V trenutnem vsesplošnem iskanju inovativnih rešitev za ohranitev našega planeta se opogumljajoče rešitve kažejo tudi v rečnem prometu. V tem duhu je bil zasnovan »Black Swan«. Čoln z ničnim izpustom in prostorom za dve do osem oseb, ki je namenjen približno 2 uri trajajočim družinskim izletniškim plovbam. Poganjata ga dva elektromotorja in nima ne generatorja in ne pomožnega motorja z notranjim zgorevanjem. Tako pluje brez izpušnih plinov in brez hrupa. Gre za zavesten transformacijski pristop k zmanjševanju vplivov rečne dejavnosti na okolje.

Krožno gospodarstvo, varnost in udobje

»Black Swan« je opremljen z dvema povsem ločenima električnima pogonskima sklopoma. Podvojitev pogona omogoča varno plovbo. Litij-ionske akumulatorje so iz električnih vozil Renault odstranili ob koncu prvega dela življenjske dobe in jih obnovili za novo uporabo. Nato so jih vgradili pod sedežne klopi čolna. Shranjene so v štiri vodotesna ohišja iz nerjavečega jekla, ki so posebej zasnovana za zagotavljanje varnega okolja. Tako so se izognili potrebi po energiji in surovinah za izdelavo novih akumulatorjev.

Vsak od propelerjev je povezan z dvema akumulatorskima sklopoma z nazivno izhodno močjo 10 kW (20 kW pri največji moči), kar čolnu omogoča, da brez težav doseže svojo običajno potovalno hitrost. Skupna masa akumulatorjev znaša 278 kg, kar je manj od posode za gorivo, ki je bila v čoln vgrajena skupaj z motorjem z notranjim zgorevanjem.


2019 – Black Swan, bateau électrique

Uporabljen je trup čolna italijanske znamke Tullio Abbate, ki je ohranil svoje dinamične poteze in brezčasno obliko. Za pogon in obračanje skrbita podvodna smerna propelerja. Ta tehnična optimizacija omogoča, da čoln ne dobi masivnega videza, izboljša se ergonomičnost kokpita za lažje upravljanje in omogoči kar največje udobje za potnike. Ti potniki lahko uživajo dve uri plovbe po samo 2-3 urah polnjenja akumulatorjev.

Predvidoma v prvem četrtletju leta 2020 bo »Black Swan« nastopil svojo službo, za kar mora pridobiti vsa potrebna dovoljenja. Takrat bodo pri Seine Alliance začeli predelovati še en podoben čoln, kateremu bodo sledila druga plovila, da bi dosegli svoj cilj – do leta 2024 povsem elektrificirati vso svojo floto 150-ih čolnov.

»Black Swan« je v bistvu predhodnik nove generacije čolnov, ki postavlja merila za ustvarjalnost, ogljično nevtralnost in uporabnost brez krnjenja elegantnosti. Dosežene sinergije s Skupino Renault in Green-Vision bodo omogočile pametno uporabo obnovljenih izdelkov, kar je ključna sestavina resnično trajnostnega razvojnega pristopa.