V letu 2019 so roparji v Sloveniji odtujili 488 motoriziranih vozil, kar je skoraj 100 več kot leto prej. Roparji se še vedno najraje odpeljejo z Renault Cliom in ljudskim Golfom. Sledijo jima nemški višje cenovni avtomobili.

Leto 2019 je po številu odtujitev motoriziranih vozil drugo najboljše. Le predlani so odtujili manj vozil. Prejšnja leta so roparji s slovenskih dvorišč odpeljali bistveno več avtomobilov.

Lestvico najbolj zaželenih modelov začenja slovenska prodajna uspešnica, Renault Clio. V letu 2019 je bilo odtujenih 33 primerkov tega modela. Pridružuje se mu Renault Megane s 27 ukradenimi modeli, Volkswagen Golf s 16 ukradenimi primerki ter Volkswagen Passat z 11 odtujenimi vozili.

Tatovi so v letošnjem letu odtujili še 7 primerkov BMW serije 3 in serije 5. Pri Audijih je najbolje šel v promet model A6 z 9 odtujenimi vozili. Sledi mu A4 s 5 vozili, A3 s 4 ter 1-krat A8 in 1-krat Q7. Pri koncernu VAG je bila precej popularna še Škoda Octavia, saj so odtujili kar 8 primerkov.

Novi Renault Clio

Največkrat ukradena znamka lanskega leta, glede na policijski seznam ukradenih vozil, je bil Renault z 90 ukradenimi vozili. Sledi ji Volkswagen, ki je bil odtujen 41-krat, kar je precej manjkrat kot leta prej. Mesta zaželenih jeklenih konjičkov zasedajo še znamke BMW, Audi, Ford, Fiat ter Mercedes-Benz.

V lanskem letu presenetljivo ni bilo zanimanja za dražje modele premium znamk, kot so BMW serije 7, Audi A7/Q8 ter Mercedes razred S. Še bolj interesantno je, da zaenkrat v statistiki še ni odtujenega električnega vozila. Lastniki avtomobilov znamke Dacia, Jeep, MINI, Seat in Suzuki pa bodo lahko še naprej mirno spali, saj njihovi avtomobili niso prepričali vrlih zmikavtov.

Seznam najbolj zaželenih modelov:

Renault Clio – 33
Renault Megane – 27
Volkswagen Golf – 13
Volkswagen Passat – 11
Audi A6 – 9
Škoda Octavia – 8
BMW serije 3 – 7
BMW serije 5 – 7
Renault Captur – 6
Opel Astra – 6