Ste kdaj pomislili koliko časa pravzaprav porabite za dotično opravilo? Vodite statistiko izgubljenega časa? Morda vas bo nova raziskava presunila. Starši namreč samo za pripravo otrok na vožnjo na leto zapravijo 4 dni življenja!

Nova raziskava španskega proizvajalca avtomobilov SEAT je pokazala, da starši na leto porabijo 96 ur, da otroke pripravijo na vožnjo. To zajema pripravo v hiši, zunaj hiše in posedanje v avto dvakrat na dan.

Posledično starš zaradi tega časa, ki ga porabi za dokončanje te dnevne rutine, vsaj enkrat tedensko zamuja v službo. V povprečju to pomeni, da mama ali oče v službo oziroma po opravilih zamujata 11 minut. V Londonu je ta številka še višja, zato starši v povprečju zamujajo 18 minut.

Starši pravijo, da so malčki stari med dvema in tremi leti najbolj težavni pri spravilu v avtomobil. Takšna priprava na vožnjo ali rutina v povprečju lahko traja tudi do 20 minut. “Starše majhnih otrok ne preseneča, da je takšen izziv priti v avto in se odpraviti na pot, pa naj bo to dolga ali kratka. Ne glede na to, ali gre za urgentno potovanje po stranišču ali pa se odločijo, katero igračo bodo vzeli s seboj v avto, se lahko otroci zastrašujoči odpravijo iz hiše, “ je dejal vodja izdelka SEAT v Veliki Britaniji Rob Fryer.

Pri SEAT-u smo v mestnega terenca Tarraco vključili vrsto družinam prijaznih elementov, kar pomeni, da lahko to opravilo nekoliko olajšamo oziroma ga skrajšamo. Prostoročno odpiranje prtljažnika olajša dostop, sedem sedežev pa lahko hitro nastavite s pritiskom na gumb. In če je na voljo tudi Apple CarPlay, je mogoče otroke v vozilu enkrat zabavati.

Raziskava tudi kaže, da se očitno bolje obnašajo škotski otroci, ko gre za odhod iz hiše (za razliko od otrok iz Londona). Medtem tretjina severnoirskih staršev ugotavlja, da je njihov največji izziv postavljanje otrok v svoje avtomobilske sedeže.